Bucht går emot Skogs skogsbesked

SKOG. Det finns inga planer på att göra en översyn av artskyddsförordningen, meddelade nyligen miljöminister Karolina Skog (MP). Men landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) besked till Altinget är att frågan inte alls är avgjord.

Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ger olika besked
Miljöminister Karolina Skog (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ger olika beskedFoto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Regeringen planerar inte att göra en översyn av artskyddsförordningen. Det meddelande miljöminister Karolina Skog i förra veckan i en intervju med tidningen ATL (12/5). Det var ett besked som väckte upprörda reaktioner från skogsägarhåll. "Anmärkningsvärt" sade LRF:s vice ordförande Sven-Erik Hammar och "häpnadsväckande" sade Mellanskogs vd Sture Karlsson.

Annat besked från Bucht

Men enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har regeringen inte alls satt ner foten. Frågan om en översyn av förordningen bereds fortsatt inom Regeringskansliet, upprepar Sven-Erik Bucht flera gånger, när Altinget intervjuar honom i Göteborg på tisdagen.

I en intervju i ATL säger Karolina Skog att man beslutat att inte göra en översyn?

– Jag vet inte exakt vad hon har sagt för jag har inte själv hört det. Sen kan man väl vända rubriken till någonting. Jag kan inte säga exakt. Men den bereds den frågan.

Fakta
Artskyddsförordningen har funnits sedan 2008 och handlar om skyldigheten att bevara och skydda vissa utpekade vilda djur och växter.
Artskyddsförordningen är en del av Sverige implementering av EU:s naturvårdsdirektiv.
Kritikerna anser att Sverige har överimplementerat direktivet.
I somras blev Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket klara med gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket, i samband med arbetet med riktlinjerna identifierade myndigheterna brister i lagstiftningen.
Myndigheterna skrev till regeringen om behovet av en översyn av förordningen.

Jag förstår ju att du har läst artikeln...

 – Nej faktiskt inte, faktiskt så har jag inte gjort det. Vet du varför?

Hon måste ju svara själv på vad hon har exakt sagt. Men mitt besked till dig är att frågan bereds inom Regeringskansliet.

Sven-Erik Bucht

Nej?

 – Därför att på något sätt så har min inloggning till ATL pajat i helgen. Jag vet inte varför.

Men du känner till det här beskedet?

– Ja, jo. Hon måste ju svara själv på vad hon har exakt sagt. Men mitt besked till dig är att frågan bereds inom Regeringskansliet.

Den är alltså inte avgjord?

– Den bereds i Regeringskansliet.

Framstår inte det här som speciellt, skrivelsen från myndigheterna är till er båda, att ni ger två helt olika besked?

– Den bereds inom Regeringskansliet. Det är mitt besked.

Altinget har kontrollerat med miljöminister Karolina Skog att hennes uttalande i ATL stämmer och genom hennes pressekreterare fått sms-svaret "Ja det stämmer att det inte finns några planer på att se över artskyddsförordningen".

Snart ett års väntan

Det är snart ett år sedan generaldirektörerna på Naturvårdsverket och Skogsstyrelse skickade en gemensam skrivelse till miljödepartementet och näringsdepartementet och lyfte fram behovet av att göra en översyn av förordningen. Enligt myndigheternas skrivelse behövs en översyn av artskyddsförordningen "för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker".

Missnöjd skogsnäring

Inom skogsnäringen finns ett stort missnöje med förordningen då den kan få stora ekonomiska konsekvenser för skogsägarna.

LÄS OCKSÅ: Lös de akuta problemen med artskyddsförordningen

Dokumentation

Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets skrivelse till regeringen om behovet av en översyn av artskyddsförordningen (21 juni 2016)

Artskyddsförordningen bör utredas för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker


Nämnda personer

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00