Björklund ger Löfven kravlista nummer två

BESKED. Liberalerna följer Centerpartiets exempel och säger sig vara beredd att släppa fram en S-regering. Men för att så ska ske krävs att S gör en högersväng i sin ekonomiska politik.

Liberalernas partiledare Jan Björklund lämnade besked i regeringsfrågan vid en pressträff i riksdagen.
Liberalernas partiledare Jan Björklund lämnade besked i regeringsfrågan vid en pressträff i riksdagen.Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

I dag kom Jan Björklund med ett liknande förslag som Annie Lööf gjorde i går.  Partiet säger sig vara berett att överväga att släppa fram en socialdemokratisk regering och budgetsamarbeta med den. Men det kommer inte utan motkrav.   

– Om Socialdemokraterna är beredda att göra en rejäl högersväng, i framför allt den ekonomiska politiken, så är Liberalerna beredd att möta den, säger Jan Björklund. 

Partiledaren menar att det nu är upp till bevis för Socialdemokraterna. 

– Är Socialdemokraterna redo till ett blocköverskridande samarbete på riktigt eller är det bara snack. Vill de att borgerliga partier bara ska stötta socialdemokratisk politik in blanco, för i sådant fall blir det inget, säger Björklund. 

Fokus på skatter och bostäder 

Listan på krav kommer att lämnas över till Stefan Löfven i morgon men Björklund avslöjar redan nu att den bland annat innehåller krav på sänkt skatt för företagare, slopad värnskatt, en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt och fri hyressättning i nyproduktion. 

Vill inte sitta i regering  

Samtidigt är besked att partiet inte vill sitta i en regering ledd av Socialdemokraterna. Skälet för det, enligt Björklund, är att han hoppas att Alliansen ska kunna återskapas inför nästa val.  

– Ett av skälen till att jag inte vill att vi ska bilda regering mellan borgerliga partier och Socialdemokraterna är att det skulle vara betydligt svårare att återskapa en allians inför nästa val. Alliansen är en viktig politisk kraft men det är en kraft som inte kan regera därför att vi har för lite mandat.  

Han medger samtidigt att om en lösning mellan S, MP, C och L kommer till stånd så är Alliansen, åtminstone för stunden, inte en enad kraft. 

– Det är klart att skulle det här lyckas skulle ju inte Alliansen vara en levande kraft just precis när detta sker men jag vill att den ska återskapas. 

Partiråd 

Om Liberalerna ska rösta gult, det vill säga släppa fram Stefan Löfven, behöver partirådet kallas in. På frågan om och när det kan ske ges inget specifikt svar. Men Jan Björklund tror att det kan bli aktuellt för talmannen att ge Stefan Löfven mer tid om diskussionerna med C och L går framåt.

På så sätt tycks Liberalernas vilja till förhandling vara något mer positiv än Centerpartiets. Samtidigt är Björklund inte säker på att det kommer att lyckas. 

– Det kan mycket väl hända att det här inte funkar, det får vi se. Vi är beredda att bjuda till för att hitta ett styre. Men det är inte bara att hitta en regering. Vi måste ju vara överens om vilka reformer en sådan regering måste genomföra och det behövs stora liberala strukturreformer, säger han.  

Nämnda personer

Jan Björklund

Sveriges ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00