Betyg i fyran får mothugg från rektorernas förbund

BETYG. Det vore bra att öka möjligheten för fler skolor att sätta betyg redan från årskurs fyra, enligt SKR:s ordförande Anders Knape. Sveriges skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson är av motsatt åsikt och säger att regeringen helt missar målet.

"Skolor som vill ska kunna införa betyg från årskurs fyra." Det förslag som regeringen har skickat ut på remiss är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.
"Skolor som vill ska kunna införa betyg från årskurs fyra." Det förslag som regeringen har skickat ut på remiss är en del av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.Foto: Jessica Gow/ TT
Johanna Alskog

Att ändra förordningen på så sätt att det blir rektorn för en skolenhet som fattar beslut om huruvida skolenheten ska ingå i försöksverksamheten med betyg i årskurs fyra är, enligt förbundets åsikt, helt i linje med Skollagens och övriga styrdokuments intentioner. 

ur remissyttrandet från Sveriges skolledarförbund

Det är därför viktigt att inte enstaka skolor har egna system vid sidan av huvudmannens, utan att de enskilda skolornas arbetssätt väl hänger ihop med huvudmannens samlade arbete.

ur remissyttrandet från Sveriges kommuner och regioner

Sveriges kommuner och regioners styrelse gör tummen upp för förslaget att göra det möjligt för fler skolor än i dag att sätta betyg från årskurs fyra. I den försöksverksamhet som

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00