Debatt

"Almedalen har inte alls spelat ut sin roll"

REPLIK. Almedalen är en fortsatt viktig mötesplats för att utbyta tankar och idéer kring de utmaningar som samhället står inför. Men det är viktigt att även nya röster får höras, menar Rebecka Hallerby på kommunikationsbyrån New Republic.

Rebecka Hallerby, New Republic
Rebecka Hallerby, New Republic
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Rebecka Hallerby
konsult, New Republic

I en debattartikel i Altinget (26/4) skriver Göran Arrius, ordförande för Saco, att ”utvecklingen av Almedalen resulterat i en allt mindre problemorienterad diskussion och blivit mer av en marknadsplats för aktörer som har råd att anlita PR-byråer”. Jag håller med Arrius om att resursstarka företag och organisationer har en fördel i Almedalen men jag håller inte med om att Almedalen har spelat ut sin roll. Istället är det upp till oss konsultföretag och PR-byråer att verka för att Almedalens viktiga scener blir tillgängliga för fler.

Resurssvaga ska få en röst

Vi på New Republic har i år tagit initiativ till Open Friday. Fredagen den 8 juli öppnar vi upp vår egen arena Sjöbergs bakgård, på bästa läge i Visby, för ideella organisationer och företag som befinner sig i uppstartsfas att kostnadsfritt arrangera seminarier. Vi bistår också sökande aktörer inför Almedalsveckan med stöd i planeringen av deras arrangemang hos oss. Syftet är att uppmuntra och underlätta för nya röster att höras under Almedalsveckan genom att få dit aktörer som av olika skäl annars inte hade besökt Visby.

Intresset för Open Friday har varit stort vilket visar på den vilja som finns från dessa företag och organisationer att få berätta om sina tankar och visa upp sina idéer. Vi uppmanar andra konsultföretag som har tider kvar på sina arenor att kontakta resurssvaga organisationer och företag som skulle kunna vara intresserade av att delta under veckan för att erbjuda dem den möjligheten kostnadsfritt eller till en låg kostnad.

Missar Almedalens värde

Almedalen är ett demokratiskt mecka där oväntade samtal sker och nya idéer väcks till liv.

Rebecka Hallerby
Konsult, New Republic

För Almedalen har inte spelat ut sin roll, tvärtom är det en viktig mötesplats för civilsamhälle, entreprenörer, företag, fackförbund och beslutsfattare. Veckan i Visby möjliggör ett utbyte av tankar och erfarenheter som vitaliserar det demokratiska samtalet. Almedalen är ett demokratiskt mecka där oväntade samtal sker och nya idéer väcks till liv.

Göran Arrius efterlyser stöd i forskning och mer problemorienterade diskussioner. Vilket jag håller med om behövs. Men han missar värdet av ett forum där också konkreta lösningar på de samhällsutmaningar han tar upp i sin debattartikel kan presenteras och diskuteras. Almedalen är gyllene chans för företag och organisationer att berätta vad just de kan göra för att dämpa bostadsbristen eller förenkla integrationen. Men alla de aktörer som kan tänkas sitta inne på lösningarna måste också ges möjlighet att närvara under veckan. Det är här som vi byråer spelar en viktig roll.

Vi på New Republic hoppas att år 2016 blir startskottet på ett ännu mer öppet och tillgängligt Almedalen!

Dokumentation

Debatt om Almedalen

Saco: Almedalen har spelat ut sin roll
Sverige förtjänar ett kvalificerat samtal om de långsiktiga samhällsutmaningarna. Därför skapar Saco en ny arena där forskningen ligger till grund för en framåtblickande diskussion om Sveriges ekonomiska och välfärdspolitiska vägval, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.

Intresserad av att debattera på Altinget? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00