Debatt

"Varje laddstolpe ett steg mot att rädda världen"

DEBATT. Miljöpartier världen om måste göra sitt yttersta för att få tillträde till maktens rum. Men för att nå fram med sitt budskap gäller det att undvika domedagsbilder, och istället fokusera på konkreta exempel som gör vardagen grönare, menar Mårten Roslund och Wanja Kaufmann från Grön Ungdom.

Mårten Roslund och Wanja Kaufmann
Mårten Roslund och Wanja Kaufmann
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Mårten Roslund och Wanja Kaufmann, språkrör och internationell sekreterare för Grön Ungdom samt delegater för Miljöpartiet de gröna till European Green Partys kongress.

Sifo-undersökningar visar att sex av tio unga i Sverige oroar sig över klimatförändringar minst en gång i veckan. Även i USA, där självaste presidenten är klimatförnekare, uppger majoriteten av befolkningen att de bekymras av den globala uppvärmningen. Samtidigt saknar gröna partier representation i de flesta av världens parlament. Det är ett faktum som väcker frustration.

Grön kongress

På torsdag, den 30 mars, inleder European Greens och Global Greens sin gemensamma kongress i Liverpool. Under fyra dagar kommer gröna politiker från hela världen att vrida och vända på de utmaningar som binder oss samman – och svara på frågan om hur tusan vi ska växa. När isarna smälter snabbt måste miljöpartier runt om i världen göra sitt yttersta för att få tillträde till maktens rum. Den gröna omställningen kan inte vänta.

Det är lockande att peka på externa faktorer för att förklara varför gröna partier är små. Men ibland har de kanske sig själva att skylla. För oss som brinner för globala perspektiv är det enkelt att hänfalla till vidlyftiga berättelser om sjunkande önationer och fattiga människor i andra länder. Sådana resonemang är ofta rätt i sak, men riskerar att förmedla att miljöpolitik handlar om någon annan person i en annan del av världen. Väljare behöver en berättelse om sin egen livsvärld.

Skiftade tongågnar

Det spelar nämligen ganska liten roll hur många hjärtan en svensk politiker sätter i brand på torget; loppet blir tufft för de som saknar trovärdighet när det kommer till att iscensätta visionerna

För Miljöpartiet har regeringstiden gjort att idealism ibland fått ge vika för realism som förändrar på riktigt. Bland medlemmar har detta till en början kunnat upplevas som smärtsamt; drömde vi inte om en helt annan värld? På senare tid har tongångarna emellertid skiftat. Plötsligt talar miljöpartister ivrigt om hur S–MP-regeringen räddar nattågen, fyrfaldigar laddstolparna, skapar nya servicejobb och gör att fler har råd med solceller. Ett grönt samhällsbygge pågår rakt utanför fönstret.

Från Grön Ungdoms håll hoppas vi att mer av Miljöpartiets politik ska bli begriplig för fler än de redan insatta. Det spelar nämligen ganska liten roll hur många hjärtan en svensk politiker sätter i brand på torget; loppet blir tufft för de som saknar trovärdighet när det kommer till att iscensätta visionerna. Men enkla och ibland ganska blygsamma vardagslösningar blir beviset som gör att fler vågar lägga makten i våra händer. På så sätt blir varje laddstolpe ett steg mot att rädda världen.

Från svart till grönt

Som en statsbärande grön aktör drar Miljöpartiet lyssnare till sig. När våra systerpartier nu samlas i Liverpool är budskapet från Grön Ungdom tydligt: undvik frestelsen att måla domedagsbilden mörkare, och berätta istället om gröna projekt som gör städer och landsändar färgstarka. För den som är tryggast i sina visioner är det modigt att ibland ställa fötterna på jorden. När miljöpartier visar hur konkreta reformer – stora som små – ger en bättre värld och ett härligare liv blir det gröna ett attraktivt erbjudande för fler.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00