Sista dagarna som minister – KU-anmälan mot Lövin

KU-ANMÄLAN. Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) låter bli att svara på en interpellation med hänvisning till att hon inom kort slutar som statsråd. Riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M) väljer att KU-anmäla Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven (S).

Isabella Lövin är på väg att lämna regeringen, men det är ingen ursäkt för att inte svara på en interpellation, anser riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M).
Isabella Lövin är på väg att lämna regeringen, men det är ingen ursäkt för att inte svara på en interpellation, anser riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M).Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Ansvaret som statsråd upphör inte för att man inom kort ska lämna regeringen. Det anser riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M). Hon väljer därför att KU-anmäla både statsministern och miljö- och klimatminister Isabella Lövin för att Lövin låter bli att svara på en interpellation från Alexandra Anstrell om skydd av skog.

– Det hör väl till allmänt hyfs att svara på inkommande interpellationer, säger Alexandra Anstrell till Altinget.

Interpellationen kom in till riksdagen den 5 januari och var ställd till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), med lämnades vidare till miljö- och klimatminister Isabella Lövin ett par dagar senare då frågorna ligger under miljödepartementets ansvarsområde.

"Inte saknats kammartid"

Men den 18 januari får Anstrell besked, i en skrivelse undertecknad av miljödepartementets expeditionschef, att interpellationen inte kommer att besvaras av Isabella Lövin. Detta på grund av statsrådets planerade avgång inom kort.

– I skrivelsen står det att hon snart ska avgå och inte har tid att besvara interpellationen. Men jag har debatterat med henne både nu på morgonen och förra fredagen, så det har knappast saknats kammartid, säger Anstrell.

I interpellationen ställer Anstrell flera frågor om skydd av skog, med anledning av en större inventering av skogarna i Jämtland.

– Det man undrar är om de duckar för frågan, för att regeringen inte är överens, säger Alexandra Anstrell.

Isabella Lövins pressekreterare Jakob Lundgren säger att det finns en praktisk begränsning i hur många interpellationsdebatter som ministern hinner med.

– I och med att hon snart slutar som språkrör och statsråd är det totalt fyra interpellationsdebatter som inte hunnits med, säger han till Altinget.

Perssons minister fick näsknäpp

Anstrell har funnit stöd för sin uppfattning om att ett statsråd på väg ut inte kan låta bli att besvara frågor från riksdagsledamöterna. I ett betänkande, som Anstrell hänvisar till i sin KU-anmälan, konstaterar konstitutionsutskottet:

"Det är utskottets bestämda uppfattning att ett statsråd endast i undantagsfall och om synnerliga skäl föreligger bör kunna avstå från att besvara en interpellation, även om det inte finns någon lagstadgad skyldighet för statsråden att besvara interpellationer. Utskottet vill också understryka att ett statsråd som har aviserat sin avgång ändå har att fullfölja sina förpliktelser som statsråd fram till avgången."

Den gången, år 2002, gällde det dåvarande skolminister Ingegerd Wärnersson (S) som var på väg att lämna regeringen Persson och valt att inte besvara interpellationer med hänvisning till att de rörde den framtida skolpolitiken.

Statsminister Göran Persson sade då i konstitutionsutskottets utfrågning, enligt betänkandet, att han försäkrade att om motsvarande situation uppstod igen så kommer interpellationerna att besvaras, om det inte finns "synnerliga skäl".

Andra KU-anmälan denna vecka

Anstrells KU-anmälan är den andra mot Isabella Lövin denna vecka. Tidigare i veckan var det Mikael Oscarsson (KD) som gjorde en KU-anmälan om Lövins agerande i samband med SMHI:s försäljning av SMHI sjöfart.

Nämnda personer

Alexandra Anstrell

Riksdagsledamot (M), ordförande Svenska Lottakårens riksförbund
Civilekonom (Uppsala uni. 2012)

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

Isabella Lövin

Medordförande Friends of Ocean Action, kandidat till Europaparlamentsvalet (MP)
Filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska (Stockholms uni.,1981–1985), statsvetenskap (Università di Bologna, 1986–1987), radioproducentutbildning (Dramatiska Institutet 1992–1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00