Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"

FÖRLOSSNING. Enligt Barnmorskeförbundet lämnar många nyförlösta kvinnor sjukhusen för tidigt på grund av smittrisk och partnern får inte närvara under vårdbesök. Personalsituationen inom förlossningsvården är ansträngd, enligt Socialstyrelsen.

Covid-19 har ökat gravida kvinnors rädsla för att smittas under sjukhusvistelsen.

– Kvinnor går hem mycket tidigare från sjukhuset efter att man har fött sitt barn, vilket ger ett helt annat tryck på det som ska fungera hemmavid, säger Eva Nordlund, ordförande på Barnmorskeförbundet.

Partnern få inte var med

På många håll måste gravida kvinnor göra kliniska besök utan partner.

– Efter förlossningen måste partnern gå hem i vissa regioner, och kvinnor ligger ensamma med sin bebis. De ringer på klockan och väntar på att någon ska ha tid att komma, säger Eva Nordlund.

Barnmorskeförbundet vill att partnern ska testas för covid-19 vid ankomst, så friska kan stanna kvar.

– Men så gör man inte än.

Läs mer om förlossningssituationen och vad Socialstyrelsen anser om personalbelastningen på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD Næste artikel KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten
Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp

Gotland får grönt ljus – men västkusten ger inte upp

EU-FOND. Det finns sex miljarder anledningar att vara med i slutgallringen av de regioner som ska få dela på potten i EU:s nya omställningsfond. Stålindustrin i Norrland och cementen på Gotland har fått ett preliminärt ja, men andra kandidater har ännu inte gett upp.