Debatt

Svensk mink: "Politik måste bygga på fakta"

DEBATTREPLIK. Sveriges gårdsminkar är friska, lugna och får utlopp för sitt naturliga beteende i högre grad än andra produktionsdjur. Det skriver Svensk minks vd Johan Dalén i en replik till Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkdom som vill att minkfarmning förbjuds i en ny djurskyddslag. 

Johan Dalén, vd Svensk mink, Sveriges pälsdjursuppfödares intresseorganisation.
Johan Dalén, vd Svensk mink, Sveriges pälsdjursuppfödares intresseorganisation.Foto: Foto: Svensk mink
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Johan Dalén
VD Svensk mink

Camilla Björkbom tar i sin debattartikel återigen till sin gamla taktik att jämföra den domesticerade gårdsminken – Neovison Vison – med vilda djur. Alla som har sett en svensk minkgård och de lugna, harmoniska djur som lever där, vet att detta är ett oärligt – men tyvärr verkningsfullt – knep.

Minkar har det bättre än andra djur

De oberoende veterinärer, forskare, etologer och myndighetspersoner som på regelbunden och yrkesmässig basis har att göra med svensk gårdsmink delar nämligen inte Björkboms bedömning. Deras oberoende statistik talar sitt tydliga språk: hos inget annat produktionsdjur uppfylls lika många faktorer på naturligt beteende. Brunst, parning och födsel sker på helt naturlig väg och följer dygnets och årstidernas växlingar. Ingen insemination sker på konstgjord väg. Ingen kastrering eller kupering, djuren står aldrig uppbundna, valparna stannar hos modern så länge de ammar. Bolådor och inredning följer samma principer och krav som för vild mink, och precis som den vilda minken tillbringar gårdsminken 80 procent av sin tid i lyan. Den har fri tillgång på föda och vatten, utsätts aldrig för transport eller stress, har en boendemiljö i fyra våningar och tillgång till olika former av berikning och leksaker. Och så vidare.

Gårdsminkarna är friska

År efter år, kvartal efter kvartal uppvisar svensk minknäring djurvälfärdsstatistik som inget annat djurslag – och inget annat land – är i närheten av. Till exempel att antalet friska djur vid de senaste 20 kvartalens kontroller varit minst 99,9 procent – bland tiotusentals närstuderade djur på samtliga Svensk Minks gårdar varje kvartal. Att SLU:s etologer i stora forskningsstudier både 2013 och 2014 inte funnit några beteendeavvikelser hos svenska ungdjur och därför konstaterat att ”den boendemiljö som de allra flesta svenska minkar föds upp i, förmodligen inte ger upphov till stereotypier”. Att mer än 98 procent av de svenska gårdsminkarna i temperamentstest befunnits vara ”lugna, harmoniska och nyfikna”. Att forskare anser att svensk gårdsmink är så domesticerad att de allra flesta inte skulle överleva i naturen och uppställer en lång rad kriterier för varför det är direkt oseriöst att jämföra gårdsminken med vild mink. Och så vidare.

Föreskrifterna moderna

Svensk minknäring är den näring som allra senast fått sina föreskrifter genomlysta och uppdaterade av Jordbruksverket – så sent som 2012 gjordes en noggrann revidering. De nya föreskrifterna har inneburit och innebär investeringar i miljardklassen för svenska minkbönder, men också ytterligare förbättringar i en näring som redan ligger mycket långt fram då det gäller att garantera djurvälfärd och naturligt beteende.

Allt detta vet Camilla Björkbom mycket väl. Att hon ändå väljer att bortse från fakta är tråkigt men inte obekant för den lilla grupp som följer Djurens rätts förbudshets mot svensk djurhållning.

Bra att politikerna tar till sig fakta

Därför är det väldigt tråkigt att Björkbom och Djurens rätt skuldbelägger politiker som – helt i enlighet med sitt uppdrag – ser till fakta istället för till känsloargument. Regering och riksdag ska inte klandras för att de inte lyssnar på den lilla grupp djurrättslobbyister som skriker allra högst – de lyssnar i själva verket i mycket hög grad. På kontrollmyndigheter som Jordbruksverket och SVA. På länsstyrelser och distriktsveterinärer. På forskare. På de som är experter, de som har oberoende fakta och statistik. Det är så en ansvarsfull politiker agerar.

Dokumentation

Debatt om behovet av en ny djurskyddslag

Läs Camilla Björkbom, förbundsordförande Djurens rätt
"Svensk djurskyddslag för gammal"
Andra länder går om Sverige och har ett strängare djurskydd på flera områden. Det skriver Djurens rätts förbundsordförande Camilla Björkbom som anser att det nu är hög tid att Sveriges djurskyddslagstiftning moderniseras.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00