Coronaviruset: Regeringen behöver ta ansvar för skolan

Coronaviruset: Regeringen behöver ta ansvar för skolan erik.blom 4 mar 2020 Det är inte rimligt att lämpa över ansvaret på kommunerna och de fristående skolorna att besluta om elever som varit i riskområden för Coronaviruset, ska stanna hemma eller gå till skolan. Moderaterna kräver nu att regeringen sätter ned foten i frågan.

I går träffade utbildningsminister Anna Ekström riksdagens utbildningsutskott, på Moderaternas initiativ, för att diskutera hur skolorna ska hantera spridningen av det nya coronaviruset. Efter sportlovet har många elever kommit tillbaka från riskområden, men regeringen vill inte ge någon riktlinje om elever som har varit i riskområden ska stanna hemma från skolan eller inte.

Moderaternas skolpolitiska talesperson, Kristina Axén Olin, är kritisk till att ansvariga myndigheter lämpar över beslutet till enskilda skolors huvudmän.

– Regeringen säger varken att barnen ska gå till skolan, eller att de får stanna hemma. De hänvisar till en myndighet som säger att barn som varit i riskområden men inte uppvisar symtom – kan gå till skolan. Sen är det upp till skolorna själva att besluta, trots att varken kommuner eller ägarna till friskolor har den expertis som krävs för att fatta sådana beslut säger Kristina Axen Olin och fortsätter:

– Det är en ohållbar situation att rektorer och enskilda skolor ska fatta beslut om detta och hållas ansvariga för om en elev kommer till skolan och smittar andra.

 

Förbund
Riksorganisationen
Bild
Kristina Axén Olin
Dölj delningsalternativ
Av


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar