Företagsnära forskning sponsras med 35 miljoner kronor

KK-stiftelsen delar ut bidrag till forskningsprojekt som efterfrågas av, och genomförs i samarbete med näringslivet. Mälardalens universitet, Örebro universitet och Linnéuniversitetet får bidrag på sammanlagt 35 miljoner kronor.

Koteshwar Chirumalla är docent inom produkt- och processutveckling vid Mälardalens universitet och en av de forskare som får ta emot medel från KK-fonden. 
Koteshwar Chirumalla är docent inom produkt- och processutveckling vid Mälardalens universitet och en av de forskare som får ta emot medel från KK-fonden. Foto: Mälardalens universitet

KK-stiftelsen grundades 1994 och arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Medel delas ut till högskolor och nyare universitet, i syfte att skapa starka och konkurrenskraftiga forskningsmiljöer.

– När akademi och näringsliv samverkar i gemensamma forskningsprojekt föds nya idéer och ytterligare projekt och samarbeten formas som ger nytta för båda parter. I det här programmet Synergi möjliggörs forskning som kan behöva kompetens från olika forskningsområden för att besvara en komplex frågeställning, säger Yvonne Fors, programansvarig hos KK-stiftelsen, i ett pressmeddelande.

I år kom elva ansökningar in och tre av dem beviljades. Ett av projekten drivs av forskare vid Mälardalens universitet. De ska undersöka möjligheterna att återanvända fordonsbatterier. Forskningsprojektet genomförs i samarbete med nio företag.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00