Yrkesvux välkomnas av arbetsmarknadens parter

BUDGET 2017. Jobben är regeringens knäckfråga och det ämne som tog störst plats under presentationen av höstbudgeten. Här är regeringens åtgärder för att försöka sätta 350 000 arbetslösa svenskar i arbete.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar regeringens förslag om yrkesutbildning för vuxna. <br>
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson välkomnar regeringens förslag om yrkesutbildning för vuxna.

– Vi behöver göra mer för att de arbetslösa ska kunna ta de jobb som växer fram, sade finansminister Magdalena Andersson (S), när hon under tisdagen presenterade budgeten för pressen.

Dokumentation

Jobbsatsningar i budgeten

• Extratjänster riktas om till att omfatta nyanlända och långtidsarbetslösa och utökas till att motsvara heltidsanställning. Prognosen har dock skruvats ner från 14 100 till 2 600 tjänster och genererar en besparing på 1,1 miljarder kronor för regeringen.

• Utbildningssatsning inom vården: 10.000 heltidsplatser för de som har en visstidsanställning inom vården och vill utbilda sig till undersköterska.

• Rätten till a-kassa för deltidsjobbare höjs. Personer som jobbar deltid ska ha rätt till 60 veckors a-kassa jämfört med nuvarande 75 dagar. Reformen kostar 100 miljoner kronor fram till 2020.

• Moderna beredskapsjobb inom staten ska sysselsätta 5000 personer som står långt ifrån arbetsmarknaden 2020.

• Lärlingsutbildning för vuxna som syftar till att ge nyanlända jobb, får 379 miljoner kronor nästa år. De pengarna ska räcka till 2600 platser.

• Snabbspåren till bristyrken får 25 miljoner kronor per år i tillskott. Snabbspår för företag får 21 miljoner kronor extra under 2017 och 22 miljoner kronor året därpå.

• 130 miljoner under 2017 och 520 miljoner kronor går till Arbetsförmedlings etableringsuppdrag för asylsökande under nästa år.

•  Kartläggningen av nyanländas kompetens fortsätter, med ett tillskott på 90 miljoner kronor för Arbetsförmedlingen under nästa år.

• Dua-satsningen, Arbetsförmedlingens arbete i samverkan med kommunen att bryta ungdomars arbetslöshet, får 30 miljoner kronor per år och uppdraget riktas till att omfatta nyanlända ungdomar.

• Regeringen föreslår i en separat motion rätten att läsa in gymnasiekompetens med behörighet till högre utbildning som införs under 2017.

Budgetpropositionen 2016/17:1, utgiftsområde 14


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00