Utredare: Föräldraledig minister ska få 114 000 i månaden

FAMILJ. Hittills har ministrar inte kunnat vara föräldralediga. Det vill regeringen ändra på. Utredaren Sten Heckscher föreslår att statsråden får 90 procent av arvodet vid föräldraledighet.

Foto: Foto: Pixabay
Mattias Croneborg

I dag tjänar ett statsråd 127 000 kronor i månaden, förutom statsministern som har ett arvode på 160 000 kronor. Med en ersättning på 90 procent skulle en föräldraledig minister få 114 000 kronor i månaden, en reducering med arvodet på 10 procent.

Ersättningen från Försäkringskassan vid samma lön skulle med dagens regler och tak för bidraget vara drygt 28 000 kronor i månaden. Men utredningen jämför med tjänstemännen på Regeringskansliet som får förstärkt föräldrapenningen så att det motsvarar cirka 90 procent av lönen.

Före detta justitierådet och ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen, och tillika före detta s-ministern, Sten Heckscher har varit regeringens utredare med uppdrag att hitta vägar för hur ministrar ska kunna vara föräldralediga.

Inget vanligt jobb

Bakgrunden är att en ministrar inte är en arbetstagare, utan har ett uppdrag av en mycket speciell natur. Konstitutionsutskottet har tidigare tittat på frågan och konstaterat att statsrådens möjligheter till föräldraledighet inte är något som lämpar sig för en lagreglering. Regeringen får därför lösa situationen från fall till fall när det blir aktuellt.

Men regeringen har alltså en annan uppfattning och har fått tre olika modeller för hur det kan fungera. Tanken, enligt Heckscher, att alla tre modeller ska kunna användas för att ge regeringen största möjliga flexibilitet att laga efter läge. Två av modellerna ger en ersättning på 90 procent medan en modell inte har något inkomstbortfall alls.

Försäkringskassan inget för ministrar

Övriga bidrag utöver arvodet, som exempelvis bidrag för ökade boendekostnader, behålls intakta under föräldraledigheten i alla modeller.

Sten Heckscher resonerar i utredningen om att ett statsråd i och för sig kan ha rätt till föräldrapenning från Försäkringskassan. Men med ”tanke på statsrådsuppdragets karaktär och att det torde handla om endast ett fåtal fall, anser vi dock att ersättningsfrågan vid ett statsråds frånvaro för att ta hand om sitt barn bör lösas fristående från socialförsäkringsbalkens regler”, heter det i utredningen.

Personer som är knutna till ministern, som statssekreterare och politisk sakkunniga, påverkas inte av att statsrådet är ledigt, utan jobbar på som vanligt.  

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter.

Länk till utredningen. SOU 2016:20 

Tre ledighetsmodeller

  • Ett statsråd som tillfälligt vill minska arbetsbördan och även avstå från att delta vid vissa regeringssammanträden för att i stället ta hand om sitt barn kan ersättas av ett annat statsråd, i första hand genom den s.k. ersättarlistan. Statsrådet i fråga ingår fortfarande i regeringen och är således ansvarig inför riksdagen. Statsrådsarvodets storlek påverkas inte.
  • Ett statsråd som annat än tillfälligt vill, så gott som helt eller delvis, minska sin arbetsbörda för att i stället ta hand om sitt barn kan ersättas genom att statsministern upphäver hans eller hennes eventuella förordnande som departementschef och/eller § 5-förordnande och i stället om så behövs förordnar ett annat statsråd som departementschef och utser en eller flera ersättare genom § 5-förordnande. Statsrådet i fråga ingår fortfarande i regeringen och är således ansvarig inför riksdagen Det eller de statsråd som ersätter det frånvarande statsrådet får ett konstitutionellt ansvar för de beslut han eller hon bereder eller som en del av regeringen är med och beslutar i. Det frånvarande statsrådets arvode minskas så att han eller hon under sin frånvaro får 90 procent av sitt ordinarie arvode.
  • Ett statsråd som vill minska sin arbetsbörda helt för att i stället ta hand om sitt barn kan, om inte statsministern bedömer att entledigande ska ske, ersättas genom att statsministern utser ett nytt statsråd. Om det frånvarande statsrådet är departementschef, får statsministern utse en annan departementschef. Det frånvarande statsrådet ingår fortfarande i regeringen och är således ansvarig inför riksdagen. Det frånvarande statsrådets arvode minskas så att han eller hon under sin frånvaro får 90 procent av sitt ordinarie arvode.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00