Ulvskog: Seger för S

ARBETSKRAFT. EU-parlamentets sysselsättningsutskott är överens om revideringar av utstationeringsdirektivet. Möjligheten att skydda den nordiska modellen är godare nu än någonsin kommenterar Marita Ulvskog (S).

Marita Ulvskog (S), vice ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott.
Marita Ulvskog (S), vice ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott.Foto: Pressbild Lars Hagberg

Rimliga kompromisser har redan gjorts men det betyder inte att vi inte kommer att få negativa reaktioner framförallt från östra Europa som tycker att förslaget är för långtgående.

Marita Ulvskog (S)
EU-parlamentariker
Fakta
Lavalmålet
  • Lavalmålet var en arbetsrättslig konflikt som rörde ett bygge i Vaxholm. Konflikten stod mellan det lettiska byggföretaget Laval un Partneri Ltd och företagets dotterbolag samt Byggnads och Elektrikerna på andra sidan.
  • EU-domstolen dömde till Lavals fördel 2007 eftersom de ansåg att fackförbundet krävt mer än vad de har rätt till enligt utstationeringsdirektivet.
  • 2009 dömde Arbetsdomstolen fackförbunden att betala skadestånd till företaget för olagliga stridsåtgärder. Internationella arbetsdomstolen har uttalat sig och menar att Lex Laval bör rivas upp eftersom den kränker den svenska föreningsrätten. 

Marita Ulvskog (S), vice ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala, frågor ser de nya skrivningarna som en seger för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet.

– Det här är första

Dokumentation

Vad händer nu?

  • I januari kommer sysselsättningsutskottets betänkande, därefter ska det behandlas av utskottet och godkännas av ministerrådet och de nationella parlamenten.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00