Debatt

Trelleborgs kommun: Akademikerförbundet har fel

REPLIK. Systemet med automatiskt beslutsfattande är programmerat efter de lagar och riktlinjer som styr beslutsfattande av ekonomiskt bistånd. Att Akademikerförbundet hävdar att det tagit mer än ett år innan de fått veta hur algoritmen jobbar är lögn, skriver representanter från Trelleborgs kommun.

"Vill man som medborgare inte vara föremål för automatiserat beslutsfattande behöver man inte använda e-tjänsten"
"Vill man som medborgare inte vara föremål för automatiserat beslutsfattande behöver man inte använda e-tjänsten"Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Lars G. Olsson (M)
Ordförande, arbetsmarknadsnämnden Trelleborgs kommun
Veronica Larsson (S)
Ledamot, arbetsmarknadsnämnden Trelleborgs kommun
Zara Göransson Tosic
Förvaltningschef, arbetsmarknadsförvaltningen Trelleborgs kommun


Offentlig sektor står inför stora utmaningar. Kompetensbristen är stor och ekonomin är ansträngd i de flesta kommuner. Det innebär att resurserna inte kommer att räcka till om vi inte främjar en innovativ arbetsmiljö som involverar och tar tillvara anställdas utvecklingsidéer och de möjligheter som finns med ny teknik.

Vi kan runt om i kommunerna välja att vänta tills vi med säkerhet vet att vi gör allt på exakt rätt sätt, eller så kan vi fokusera på att göra rätt saker och använda digitalisering och automatisering för att förbättra servicen till medborgaren.

Öka tillgängligheten

Trelleborgs kommun har valt att inte vänta. Vi införde RPA (robotic process automation) för handläggning av försörjningsstöd för tre år sedan för att effektivisera handläggningen. Vi kunde därmed lägga större resurser på att öka graden av service och tillgänglighet.

Individuell bedömning

Vår RPA fattar beslut på precis samma sätt och med samma underlag som en handläggare. Den är programmerad efter de lagar och riktlinjer som styr beslutsfattande av ekonomiskt bistånd.

Trelleborgsmodellen har minskat administrationen och ökat servicen och tillgängligheten för medborgaren.

I Trelleborg är det arbetsmarknadssekreterare, inte socialsekreterare, som tillsammans med den som söker försörjningsstöd gör upp en planering och följer upp snabbaste vägen till självförsörjning. Det är i dessa möten som en bedömning görs om den sökande står till arbetsmarknadens förfogande och gör vad hen kan för att vara berättigad till bistånd enligt Socialtjänstlagen. Den individuella bedömningen görs alltså alltid av en människa.

Inget tvång

Vill man som medborgare inte vara föremål för automatiserat beslutsfattande behöver man inte använda e-tjänsten, vilket dock 82 procent av de som söker försörjningsstöd gör. För alla som söker försörjningsstöd i Trelleborgs kommun finns stöd att få i kundtjänst där man kan få svar på sina frågor och stöd i att överklaga sitt beslut.

En administrativ process

Genom arbetsmarknadssekreterare och kundtjänst har den mänskliga kontakten för medborgare som söker försörjningsstöd ökat under de senaste fem åren.

Vi har gjort myndighetsutövningen till en administrativ process och därmed kunnat flytta resurser till den del av verksamheten som erbjuder arbetsmarknadsinsatser. Det är i denna del som det mänskliga mötet äger rum, redan dagen efter ansökan om försörjningsstöd.

"Är lögn"

Trelleborgs kommun har långtgående tillmötesgått begäran om information från Akademikerförbundet SSR som inkom den 18 juni 2018 och besvarat denna.

Läs också

SSR har även vid ett personligt möte fått en presentation om hur vi arbetar i Trelleborgs kommun och även fått se en film om hur vår RPA arbetar. Att SSR hävdar att det tagit mer än ett år innan de fått veta någonting om hur algoritmen jobbar är lögn.

Rättssäkra bedömningar

Trelleborgsmodellen har minskat administrationen och ökat servicen och tillgängligheten för medborgaren. Medarbetarna som handlägger ekonomiskt bistånd har varit delaktiga i utvecklingsarbetet, ser sin roll i helheten och är stolta över att göra rättssäkra bedömningar och vara effektiva beslutsfattare så att medborgaren kan fokusera på sin väg mot självförsörjning.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

"Beslutsfattande får inte vara en experimentverkstad"

Det är bra att automatiserat beslutsfattande nu får en seriös genomlysning. Vi kräver en algoritmombudsman och en statlig reglering som säkrar insyn, skriver Simon Vinge, Akademikerförbundet SSR.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00