Tidigare ministern Rolf Wirtén har avlidit

Rolf Wirtén (FP) har avlidit 91 år gammal. Han var bland annat arbetsmarknadminister och budgetminister under de borgerliga regeringsåren på 1970/80-talet. Senare var han landshövding i Östergötland.

Rolf Wirtén som ordförande för ”Naziguldskommissionen” överlämnar sitt slutbetänkande till dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S).
Rolf Wirtén som ordförande för ”Naziguldskommissionen” överlämnar sitt slutbetänkande till dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S).Foto: Frida Hedberg/TT
Johan Manell

Rolf Wirtén hade Folkpartiet i blodet. Hans far Karl-Gustav Wirtén var riksdagsledamot 1949–1952 och Rolf blev det samma 1966. Det blev till slut 17 år som riksdagsledamot och den politiska meritlistan innehåller en rad tunga uppdrag.

Åren 1976–1978 var han gruppledare i riksdagen. 1978 efterträdde han Per Ahlmark som arbetsmarknadsminister i Thorbjörn Fälldins första regering. Wirtén behöll posten i Ola Ullstens enpartiregering och även till en början i Fälldins andra regering.

1980 utsågs han i stället till budgetminister och chef för budgetdepartementet.

Den underbara natten

Mest känd är Wirtén för den så kallade ”underbara natten” då han i rollen som budgetminister företrädde regeringen Fälldin i förhandlingar med Socialdemokraternas Kjell-Olof Feldt kring en ny skattepolitik. Resultatet blev bland annat sänkt marginalskatt och stramare regler för ränteavdrag.

Det var Wirténs uttalande om att förhandlingsnatten varit ”underbar” som rubriksatte hela händelsen. Men uppgörelsen ledde också till att regeringen sprack. Moderaterna och dess ekonomiminister Gösta Bohman hade inte fått vara med och lämnade därför regeringen.

Wirtén tog över också Bohmans post och var 1981–1982 budget- och ekonomiminister (i praktiken det vi i dag kallar finansminister).

Landshövding och utredare

Efter regeringsåren blev Wirtén först vice ordförande i finansutskottet och utsågs 1987 till landshövding i Östergötland. Ett uppdrag han innehade fram till 1996. Senare var han också ordförande för ”Naziguldskommissionen”.

– Det är med sorg jag mottagit besked att Rolf Wirtén avlidit. Jag hade förmånen att träffa Rolf vid flera tillfällen och fick då glädjen att möta en person med stort samhällsengagemang som generöst delade med sig av sina erfarenheter, säger Östergötlands nuvarande landshövding Carl Fredrik Graf i ett uttalande.

Rolf Wirtén var pappa till SMHI:s generaldirektör Håkan Wirtén och svärfar till Anneli Wirtén, generaldirektör på Statens geologiska undersökning (SGU).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00