Debatt

Statens fastighetsverk: Vi är för regional utveckling – men regler måste följas

Vi har förståelse för en entreprenörs ambitioner och vilja att utveckla sin verksamhet. Men just i det här fallet är det däremot inte möjligt att tillgodose alla önskemål, skriver Jan-Olov Westerberg, fastighetsdirektör Statens fastighetsverk, i en replik.

”Statens fastighetsverk verkar självklart för regional utveckling och för att lyfta och utveckla våra besöksmål tillsammans med våra arrendatorer och hyresgäster”.
”Statens fastighetsverk verkar självklart för regional utveckling och för att lyfta och utveckla våra besöksmål tillsammans med våra arrendatorer och hyresgäster”.Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Byggnaden som inrymmer restaurang Borgåsundsfiskarn var ursprungligen en redskapsbod för yrkesfiske. I dag finns här en populär fiskrestaurang till glädje och nytta för besöksmålet Strömsholm. Vi har förståelse för en entreprenörs ambitioner och vilja att utveckla sin verksamhet. Generellt är Statens fastighetsverk (SFV) positivt till såväl långa avtal som olika former av utvecklingsinsatser. I just det här fallet är det däremot inte möjligt att tillgodose Borgåsundsfiskarns alla önskemål.

Läs också

Måste prövas av myndigheter

Det tillgängliga markutrymmet är mycket begränsat genom att det ligger mellan en trafikerad väg och strandkanten. Möjligheterna att utvidga området är närmast obefintliga. En rad olika skydd gäller, som Statens fastighetsverk inte har rådighet över. Förutom naturreservatsbestämmelserna gäller riksintresse för naturvård, kulturmiljövård och rörligt friluftsliv samt strandskydd i hela området. Eventuella utvidgningar måste prövas av ansvariga myndigheter.

Möjligheterna att utvidga området är närmast obefintliga.

Statens fastighetsverk verkar självklart för regional utveckling och för att lyfta och utveckla våra besöksmål tillsammans med våra arrendatorer och hyresgäster. Det är absolut så att både enskilda företag och organisationer kan teckna hyresavtal eller arrendeavtal med SFV. Vi har också redan i dag möjlighet att sälja mark och anläggningar. I fallet med Borgåsundsfiskarn vid Strömsholms slott går det tyvärr inte att tillgodose alla önskemål, bland annat eftersom anläggningen ligger inom ett naturreservat och på en fastighet som omfattas av den kungliga dispositionsrätten.

Läs tidigare inlägg i debatten

Statens fastighetsverk borde arbeta för landsbygden - inte hota insjöfisket

Avtal med Statens fastighetsverk som varken syftar till långsiktighet eller möjliggör behövliga investeringar skapar problem för verksamheter som kan bidra till en orts attraktivitet, besöksnäring och landsbygdsutveckling, skriver Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Hallstahammars kommun.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00