Skatterabatt för fackavgift på väg tillbaka

ARBETSLIV. Det skatteavdrag som fanns tidigare för avgifter till fackförbund och a-kassa kan komma att återinföras. Riksdagens skatteutskott utgår från att skatteavdraget finns på bordet när regeringen tar ställning till hur fler ska förmås att gå med i en a-kassa.

Kristina Gauthier Reberg

När Alliansregeringen införde det första jobbskatteavdraget 2007 försvann möjligheter till andra skattereduktioner. Gränsen för avdrag för resor till jobbet höjdes från 7 000 till 8 000 kronor, gränsen för andra avdrag höjdes från 1 000 till 5 000 kronor och skatterabatten för avgift till fackförbund och a-kassa slopades.

”Det finns enligt utskottets mening argument för ett återinförande av skattereduktionen för avgifter till arbetslöshetskassor och skattereduktionen för fackföreningsavgifter.” Det skriver skatteutskottet i sitt ställningstagande till en motion från socialdemokraterna Veronica Lindholm och Björn Wiechel.

Utskottet anser att en återinförd skatterabatt på avgifterna skulle bidra till en likabehandling av parterna på arbetsmarknaden. Nu får arbetsgivare dra av avgiften till sin organisation medan arbetstagare inte får det. ”Ett återinförande av skattereduktionerna skulle också kunna bidra till att fler ansluter sig till arbetslöshetsförsäkringen”, skriver utskottet.

På Regeringskansliet pågår en översyn av arbetslöshetsförsäkringen. Målet är att ta fram förslag som gör att fler går med i en a-kassa och kan få ersättning därifrån om de blir arbetslösa. Samtidigt har socialförsäkringsutredningen kommit med sitt slutbetänkande, med förslag om bland annat a-kassan.

Fakta

Skatterabatt för avgift till fack och a-kassa

Skatterabatterna infördes av den socialdemokratiska regeringen 2002. De avskaffades av den nytillträdda Alliansregeringen 2007.
   Skattereduktionen för fackföreningsavgift var 25 procent av medlemsavgiften och för avgift till a-kassa 40 procent av den avgift som hade betalats under året.
   2007 skulle skatterabatterna ha kostat statskassan 4,1 miljarder kronor.

”Utskottet utgår från att frågan om ett återinförande av de nu aktuella skattereduktionerna kommer att övervägas av regeringen i det fortsatta arbetet med dessa frågor”, skriver skatteutskottet. Utskottet tycker därför inte att det behövs något särskilt tillkännagivande från riksdagen till regeringen om att skatteavdraget för avgifter till fack och a-kassa bör återinföras.

Riksdagen röstar om skatteutskottets betänkande på torsdagen.

 

Skatteutskottets betänkande 2014/15:16

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00