Debatt

Seko: Arbetsgivarnas omoraliska lagbrott

DEBATT. Många branscher är beroende av att ta in sommarjobbare för att täcka upp under semesterperioder och högsäsong. Men varje sommar utnyttjas unga, skriver Valle Karlsson, förbundsordförande på Seko, och Ellena Papaioannou, ordförande Sekos centrala ungdomskommitté.

Ingen ska behöva bli utnyttjade av sin arbetsgivare eller känna sig otrygg på jobbet, skriver Valle Karlsson, förbundsordförande på Seko, och Ellena Papaioannou, ordförande Sekos centrala ungdomskommitté.
Ingen ska behöva bli utnyttjade av sin arbetsgivare eller känna sig otrygg på jobbet, skriver Valle Karlsson, förbundsordförande på Seko, och Ellena Papaioannou, ordförande Sekos centrala ungdomskommitté.Foto: Pernille Tofte / Seko
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Valle Karlsson
Förbundsordförande Seko
Ellena Papaioannou
Ordförande Sekos centrala ungdomskommitté

Om knappt två månader, när skolorna tar lov, byter många unga skolbänken mot arbetslivet i några veckor för att sommarjobba. Ett sommarjobb är ofta den första kontakten med arbetsmarknaden för unga idag. En chans att tjäna egna pengar, att få en första referens till sitt CV och se till att Sverige rullar på när andra har semester.

Usla villkor

Många branscher är beroende av att ta in sommarjobbare för att täcka upp under semesterperioder och högsäsong. Men varje sommar utnyttjas unga med låga löner, får felaktiga anställningsavtal (och ibland inga anställningsavtal alls) eller får arbetsuppgifter de egentligen inte har ålder eller utbildning för. De har helt enkelt usla villkor.

Hemskickad trots schema

Att vara ny på arbetsmarknaden innebär att vara extra utsatt. Många unga har ännu inte fått koll på vilka rättigheter de har och blir därför utelämnade till arbetsgivarnas godtycke. LO Ung driver ”Fackets hjälptelefon” som varje sommar får in frågor och historier från unga sommarjobbare. Frågor och historier som inte borde få finnas på svenska arbetsmarknad. De vanligaste rör lön men under de senare åren har det blivit allt vanligare med problem kring att provjobba gratis eller att bli hemskickade från jobbet i glasskiosken vid dåligt väder trots att man är schemalagt att arbeta.

Omoraliska lagbrott

Det tycks finnas en attityd bland vissa arbetsgivare att bara för att du är ung ska du gå med på nästan vad som helst för att skolas in i arbetslivet. Det är inte bara oacceptabelt ur en moralisk synvinkel utan det strider även mot svensk lag att utnyttja arbetskraft genom att vägra till exempel anställningsavtal.

Trygghet är viktigt

Det tycks finnas en attityd bland vissa arbetsgivare att bara för att du är ung ska du gå med på nästan vad som helst för att skolas in i arbetslivet.

I Seko har vi många sommarjobbare på bland annat posten och inom Kriminalvården. Stora arbetsgivare som har en tradition att ta emot unga och skola in de på arbetsmarknaden med schyssta villkor. Vi vill lyfta de som goda exempel dit många vill komma tillbaka sommar efter sommar.

Att kunna känna sig trygg på sommarjobbet är viktigt. Det handlar både om att få rätt utbildning för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt men också att inte utsättas för hot och våld. Vi menar att det är viktigt att alla arbetsgivare prioriterar att ge unga en trygg start på arbetslivet. Det är en investering som betalar sig i längden för alla parter.

Stå på er

För oss i Seko är det enkelt, ingen – varken ung eller gammal, ska behöva bli utnyttjade av sin arbetsgivare eller känna sig otrygg på jobbet. Därför är vår uppmaning till alla där ute som kommer ha ett sommarjobb, stå på er! Våga hävda era rättigheter och ta ingen skit från en arbetsgivare. Kräv kollektivavtal som till exempel garanterar dig korrekt lön, reglerade villkor och pensionsinbetalningar. Gå med i facket så har du någon på din sida. Facket kan hjälpa till vid problem och se till att du får de villkor och den trygghet som du har rätt till.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00