Så ska myndigheter lättare låna personal av varandra

Utredaren Thomas Bull tycker att personallån skulle kunna användas mer av myndigheter. Men för det behövs en tydligare struktur. Bland förslagen finns allt från en digital anslagstavla till tydligare vägledning.

Thomas Bull presenterar flera förslag för hur myndigheter lättare ska kunna låna ut eller låna in personal.
Thomas Bull presenterar flera förslag för hur myndigheter lättare ska kunna låna ut eller låna in personal.Foto: Pixabay, Sveriges domstolar
Johan Manell

I oktober 2021 tillsatte dåvarande civilminister Lena Micko (S) en bokstavsutredning för att underlätta för myndigheter att låna personal mellan sig. Frågan aktualiserades under pandemin då vissa möjliga lån uteblev efter oklarheter kring regelverket.

Nu har utredaren, justitierådet Thomas Bull, presenterat sina slutsatser. Han har kommit fram till att det egentligen inte finns några stora hinder för myndigheter att låna personal av varandra.

– Som vi har förstått det när vi har pratat med olika myndighetsföreträdare har det funnits en ganska stor osäkerhet. Det har i sin tur lett till att personallån tagit tid eller inte blivit av. Vi har kunnat visa att det går utmärkt att göra det. För alla de som tyckt det här har varit svårt eller knepigt så finns det nu ganska bra underlag för att snabbt och lätt ta sig igenom en sån här process, säger Bull till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00