Riksbankschefen: ”Märket har påverkat oss”

Industrins parter kom fram till ett märke som i praktiken betyder reallönesänkningar för löntagarna. Men det var viktigt för inflationsbekämpningen anser riksbankschefen. ”Det har påverkat räntebeslutet i viss mån”, säger Erik Thedéen till Altinget.

”Det har påverkat räntebeslutet i viss mån, att vi går lite lugnare fram framöver enligt vår prognos”, säger Erik Thedéen om Märket.
”Det har påverkat räntebeslutet i viss mån, att vi går lite lugnare fram framöver enligt vår prognos”, säger Erik Thedéen om Märket.Foto: Fredrik Sandberg, Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Riksbanken kämpar med att försöka få ned inflationen. Vapnet myndigheten har att förfoga över i den kampen är styrräntan. Men även andra faktorer i samhällsekonomin, som ligger utanför Riksbankens kontroll, kan påverka inflationen. Vid det förra räntebeslutet var märket ännu inte satt och från delar av ekonomkåren betonades vikten av att parterna skulle ta sitt ansvar.

Rädslan var en så kallad pris-lönespiral. Det vill säga att löntagarnas skulle få stora löneökningar för att kompensera för inflationen, och att det i sin tur skulle leda till ökad inflation och därmed ännu högre löner i nästa steg. Men i och med märket, 7,4 procent löneökningar på två år, ser den risken betydligt mindre ut.

– Det här avtalet som har slutits ger inte en sådan risk, har Albin Kainelainen, generaldirektör på Konjunkturinstitutet tidigare sagt till Altinget.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00