Regeringen vill omfördela ESF-pengar till ukrainaflyktingar

Regeringen ber EU-kommissionen om att få omfördela 329 miljoner kronor inom ramen för Europeiska socialfonden, ESF+. Syftet är att hjälpa ukrainska flyktingar in på arbetsmarknaden.

Pengarna är tänkta till satsningar som ska hjälpa dem som kommit hit enligt massflyktsdirektivet att komma in på arbetsmarknaden. (Arkivbild) 
Pengarna är tänkta till satsningar som ska hjälpa dem som kommit hit enligt massflyktsdirektivet att komma in på arbetsmarknaden. (Arkivbild) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Anders Gustafsson

– Det här är en stor satsning för att stötta de som har flytt från Ukraina. Att hjälpa dem att komma i arbete och integreras i det svenska samhället ger en stor vinst både för ukrainarna och för hela samhället, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, i ett pressmeddelande.

Enligt beslutet ska medlen omfördelas från de programområden som ger stöd åt arbetslösa och åt dem som redan har ett arbete men behöver kompetensutveckling, uppger Svenska ESF-rådet i ett mejl till Altinget.

Det handlar om cirka fem procent av totalsumman för Europeiska socialfonden under perioden 2021–2027.  

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00