Regeringen förbereder skattesänkningar

Ett nytt jobbskatteavdrag, en skattesänkning för pensionärer och sänkt plastpåseskatt är några av de förslag som nu skickas på remiss inför kommande budgetförhandlingar. Men det är ännu oklart om förslagen kommer genomföras.

Det förslag om ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt på pensioner som nu remitteras uppgår till tio miljarder kronor, enligt Dagens Nyheter.
Det förslag om ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt på pensioner som nu remitteras uppgår till tio miljarder kronor, enligt Dagens Nyheter.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Miranda Olsson

Moderata löften om skattesänkningar har än så länge inte blivit mycket annat än just löften. Men i en intervju med Dagens Nyheter på fredagen meddelar finansminister Elisabeth Svantesson att arbetet inför kommande budgetar har påbörjats.

Flera förslag på skatteändringar ska ha skickats på remiss, bland annat ett nytt jobbskatteavdrag, förslaget om att sänka skatten på plastkassar och höjt schablonavdrag vid andrahandsuthyrning.

Skatteförslagen som skickas på remiss

- Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension, bland annat förstärkt jobbskatteavdrag, förstärkt jobbskatteavdrag för äldre och sänkt skatt för pensionärer.

- Förslag om sänkt skatt på plastbärkassar.

- Vissa förslag på bränsleskatteområdet, bland annat att den årliga indexeringen av skatt på drivmedel pausas under 2024 och 2025.

- Den årliga indexeringen av energiskatten på el föreslås pausas under 2024 och 2025.

- Förslag om höjt schablonavdrag vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter till 50 000 kronor.

- Förslag om utvidgad tidsgräns för expertskatt till sju år.

- Förslag om slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15–18 åringar.

- Förslag om justerad skatt på naturgrus och avfall.

- Förslag om höjd jämförelseränta för ränteförmån.

- Förslag om teknisk översyn av vissa nedsättningar av socialavgifterna.

Genom att remittera förslaget ska det vara möjligt för regeringen att genomföra ändringarna till årsskiftet. Men om det sker avgörs först i höstens budgetförhandlingar.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00