Offentliga jobb ökar i popularitet bland unga

ARBETSMARKNAD. Allt fler unga vill jobba i offentlig sektor. En ny rapport från Academic Work och Kantar Sifo visar att Försvarsmakten, Migrationsverket och Försäkringskassan klättrar på topplistan för Sveriges mest populära arbetsgivare.

Academic Work har tillsammans med Kantar Sifo genomfört en undersökning där de listar de 100 mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige 2020. Målgruppen för studien är studenter och akademiker i början av karriären, så kallade young professionals.

Teknik- och IT-bolag fortsätter att toppa listan som de mest populära arbetsgivarna. Men vissa förändringar av intresset har skett, enligt rapporten, som visar är att arbetsgivare inom den offentliga sektorn har ökat i popularitet.

– Vi ser en väldigt tydlig trend kring att arbetsgivare som young professionals ser som trygga och stabila klättrar i placeringar i år. Bland annat aktörer inom den offentliga sektorn, men också stora väletablerade aktörer inom den privata sektorn. Vilket högst troligt är en effekt av den oroliga våren med coronapandemin, säger Julia Granström, YPAI Specialist på Academic Work, till Altinget.

Login