Nytt försök med lag mot registerutdrag i arbetslivet

ARBETSLIV. Utredningen om registerutdrag för arbetslivet har legat på regeringskansliets bord sedan den presenterades sommaren 2014 men nu gör regeringen ett nytt försök med att lägga fram ett lagförslag.

Som Altinget har rapporterat om tidigare har allianspartierna under hösten motionerat om frågan att göra det olagligt för arbetsgivare att begära utdrag ur belastningsregistret om de inte har uttryckligt lagstöd för det. Den förra regeringen lät utreda frågan och justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt till Altinget att ett förslag är på gång.

– Den frågan ligger på arbetsmarknadsdepartement och där är det utlovat en proposition till nästa år. Regeringen återkommer med detaljer under nästa år, men vi tänker gå vidare med inriktningen i förslaget, sade Morgan Johansson till Altinget under Almedalsveckan.

Även vid tidigare propositionsförteckningar har regeringen aviserat att ett lagförslag är på gång, men punkten har sedan strukits från listan. Nu gör alltså regeringen ett nytt försök att lägga fram ett lagförslag, propositionen är planerad att läggas fram i maj och ska behandlas i riksdagen efter sommaren. 

Login