Ny yrkestitel för sjuksköterskor i omsorgen föreslås

Nationella vårdkompetensrådet vill införa den nya yrkestiteln avancerad specialistsjuksköterska. ”Funktionen skulle få en viktig roll, särskilt för patienter med stora eller komplexa vårdbehov”, menar ordförande Ann-Marie Wennberg Larkö.

En avancerad specialistsjuksköterska har stärkta kunskaper inom medicin och omvårdnad, och kan göra vissa medicinska bedömningar och viss diagnostik, menar Nationella vårdkompetensrådet.
En avancerad specialistsjuksköterska har stärkta kunskaper inom medicin och omvårdnad, och kan göra vissa medicinska bedömningar och viss diagnostik, menar Nationella vårdkompetensrådet.Foto: Jessica Gow/TT
Rebecka Prahl

Nationella vårdkompetensrådet vill införa en ny yrkesroll – avancerad specialistsjuksköterska (AVS), som ett reglerat yrke i Sverige. 

– Vi ser att yrkesrollen avancerad specialistsjuksköterska är något som behövs och som skulle stärka den medicinska kompetensen inom den nära vården, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet i ett pressmeddelande. 

Coronakommissionen påtalade redan 2020 att den kommunala hälso- och sjukvården behöver stärkas. Ett införande av titeln avancerad sjuksköterska skulle bidra till att stärka kommunernas medicinska kompetens, enligt vårdkompetensrådet. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00