LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik

Laura Hartman, LO:s chefsekonom, är kritisk till Riksbankens räntehöjningar. Samtidigt tycker hon att finanspolitiken måste växla upp. ”Det finns inte alls så stor risk som andra påpekar att vi spär på inflationen med en mer expansiv finanspolitik”, säger hon till Altinget.

En av dem som inte hoppar högt över Riksbankens räntehöjningar är Laura Hartman. Hon vill i stället att Riksbanken börjar sänka räntan.
En av dem som inte hoppar högt över Riksbankens räntehöjningar är Laura Hartman. Hon vill i stället att Riksbanken börjar sänka räntan.Foto: Adam Sunsman/SvD/TT
Johan Manell

I förra veckan kom Riksbanken med besked om ännu en räntehöjning. En av de mest högljudda kritikerna är Laura Hartman chefsekonom på LO. Framför allt reagerar hon på det riksbankschef Erik Thedéen sa till Altinget – att den nya lagen som säger att banken ska ta realekonomiska hänsyn, inte påverkat beslutet.

– Som jag tolkar det de gör och säger menar Riksbanken nu att inflationen är så hög så att de kan åsidosätta de realekonomiska konsekvenserna. Det tycker jag är helt fel, säger hon till Altinget.

Hon anser att inflationen är utbudsdriven och att räntehöjningarna därför inte får den effekt som Riksbanken är ute efter.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00