LO: Allmän visstid ska lagstiftas ur LAS

ARBETSRÄTT. Allmän visstid ska tas bort ur lagen om anställningsskydd, taket för a-kassan ska höjas och en samtyckesregel ska föras in i sexualbrottslagstiftningen. Det är några av de krav LO ska arbetat för de kommande fyra åren.

<div>Karl-Petter Thorwaldsson omvaldes som ordförande för LO under kongressen (Foto: LO).<br></div>
Karl-Petter Thorwaldsson omvaldes som ordförande för LO under kongressen (Foto: LO).
Ella Sundström

Fler än 300 motioner har LO tagit ställning till under årets kongress. De flesta rör full sysselsättning och jämlikhet. En av frågorna som hamnade högt upp på dagordningen var visstidsanställningar.

Dokumentation

Olika anställningsformer

Tillsvidareanställning ska vara norm på arbetsmarknaden. Enligt LAS gäller anställningen tills vidare om inte något annat överenskommits.

Under vissa förutsättningar kan arbetsgivare och arbetstagare komma överens en anställning under begränsad tid.

Riksdagen har beslutat att tidsbegränsad anställning ska omvandlas till en tillsvidareanställning även om tidsramen är längre än fem år. Det gäller även om de tidsbegränsade anställningarna följs av varandra, utan ett längre uppehåll än ett halvår.

Idag måste en anställd ha arbetet minst två år under de senaste fem åren för att en visstidsanställning ska omvandlas till en tillsvidaretjänst, vilket innebär att en att en person kan ha flera tidsbegränsade anställningar radade efter varandra hos samma arbetsgivare under flera år. Lagändringen träder i kraft 1 maj i år.


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00