LO: Allmän visstid ska lagstiftas ur LAS

ARBETSRÄTT. Allmän visstid ska tas bort ur lagen om anställningsskydd, taket för a-kassan ska höjas och en samtyckesregel ska föras in i sexualbrottslagstiftningen. Det är några av de krav LO ska arbetat för de kommande fyra åren.

Fler än 300 motioner har LO tagit ställning till under årets kongress. De flesta rör full sysselsättning och jämlikhet. En av frågorna som hamnade högt upp på dagordningen var visstidsanställningar. Det ska krävas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar, anser LO. Vilket kräver att allmän visstid tas bort ur Lagen om anställningsskydd (LAS).

Susanna Gideonsson, ordförande för Handels, tycker att det är en grundförutsättning för att kunna driva andra arbetsmarknadsfrågor. Så länge de anställda har otrygga arbetsvillkor går det inte att diskutera lönesättning eller kompetensutveckling, menar hon.

– Nu är det helt och hållet i arbetsgivarnas händer. Man anställer alldeles för lite personal och det blir en väldigt ostabil grund, säger Susanna Gideonsson till Altinget.

Login