L-parlamentarikern inför sista året: Det är den överlägset viktigaste frågan

Handel, luftkvalitet och kritiska råvaror – det är frågor som Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro vill lägga sin energi på under mandatperiodens sista år. Men en fråga är enligt henne viktigare än alla andra det kommande året.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbros (L) plats i den liberala partigruppen i parlamentet har ifrågasatts på grund av Liberalerna samarbete med Sverigedemokraterna på hemmaplan. 
EU-parlamentarikern Karin Karlsbros (L) plats i den liberala partigruppen i parlamentet har ifrågasatts på grund av Liberalerna samarbete med Sverigedemokraterna på hemmaplan. Foto: Europaparlamentet
Charlotta Asplund Catot

På den liberala EU-parlamentarikern Karin Karlsbros att-göra-lista finns en lång rad saker att klara av innan hennes mandat löper ut om ett år.

Sista året med parlamentarikerna

Fyra år har gått sedan de blev invalda till EU-parlamentet – nu återstår endast ett år för de 21 svenska ledamöterna att sätta sin sista prägel på EU-politiken innan deras mandat går ut. De kommande veckorna listar Altinget vad parlamentarikerna ska lägga krutet på i slutspurten.

Läs även om Socialdemokraternas prioriteringar här.

För det första vill hon lägga sitt krut på att revideringen av luftkvalitetsdirektivet ska bli färdig – en förhandling som Karin Karlsbro under våren fick kliva in i som skuggrapportör efter ett avhopp i sin partigrupp, Renew Europe, som samlar liberala partier inom EU och där även Centerpartiet ingår. Ambitionen med reformen är att få EU att leva upp till nya luftkvalitetsnormer – och ytterst att minska antalet förtida dödsfall till följd av bristande luftkvalitet.

Karin Karlsbro jobbar även för att färdigställa EU:s strategi för kritiska råvaror, även där som ansvarig förhandlare för sin partigrupp i det rådgivande miljöutskottet.

– Sen är jag som ledamot väldigt angelägen att vi verkligen ska bli helt klara med allt som rör det stora klimat- och miljöpaketet Fit for 55, säger hon.

{{toplink}}
Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00