Kompetensbrist hindrar kemiindustrins globala konkurrenskraft

KORTNYTT. Kemiindustrierna upplever kompetensbrist inom automation som sin största utmaning för att öka sin globala konkurrenskraft, visar en undersökning från Innovations- och kemiindustrierna (IKEM). 

Nathalie Gunnarsson

Kemiföretagen utgör 20 procent av Sveriges tillverkningsindustri och 70 procent av deras produktion exporterar. 

IKEM:s undersökning visar att 51 procent av de tillfrågade företagen anser att deras automationsnivå ligger på samma nivå som de globala konkurrenterna. Företagen vill utöka sitt automationsarbete för att öka sin globala konkurrenskraft. Men 70 procent av de tillfrågade företagen anser att kompetensbrist inom automation hindrar deras ambitioner. 

–  I takt med utvecklingen blir högskolan allt viktigare för industrins kompetensförsörjning. Ofta saknar högre utbildning tillräcklig näringslivssamverkan och utbildning för yrkesverksamma. Det drabbar långsiktigt både anställningsbarhet och omställningsbarhet, men kanske framför allt industriföretagens konkurrenskraft. Därför välkomnar vi att regeringen nu gett Vinnova i uppdrag att ta fram korta högskolekurser på avancerad nivå för specialister, säger Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning, IKEM, i ett pressmeddelande. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.