Johansson om AD-domen: "Bekymmersamt"

ARBETSRÄTT. Arbetsmarknadsministern kommer att träffa Handels, KFO och Svensk Handel för att diskutera domen i Arbetsdomstolen som slår fast att hyvling av arbetstid inte är oförenligt med LAS. Det här vill parterna ha ut av samtalet. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer att träffa Handels, KFO och Svensk Handel för att diskutera vägar framåt.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommer att träffa Handels, KFO och Svensk Handel för att diskutera vägar framåt.Foto: riksdagen

I november förra året avgjorde Arbetsdomstolen en tvist mellan Coop Forum i Örebro och Handelsanställdas förbund. Coop tvingade ner majoriteten av de anställda i arbetstid (så kallad hyvling av arbetstid) och arbetsgivaren menade att det handlade om att omfördela tjänster och att LAS därför inte skulle gälla. Handels å andra sidan klassade situationen som arbetsbrist och stämde Coop i Arbetsdomstolen. AD:s dom i november fastslog att det handlade om omplaceringar och tolkade lagen om anställningsskydd på det sättet att det finns ett skydd för anställningarna men inte för tjänstgöringsgraden, vilket gör att hyvling av arbetstid är acceptabelt. 

Domen har fått fackliga företrädare att reagera på att lagskyddet är för svagt och även i riksdagen är ledamöter kritiska till domen. Under fredagen bemötte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson(S) partikamraterna Helén Petterssons och Anneli Karlssons fråga om hon avser att förändra LAS för att stärka skyddet för arbetstagare med anledning av domen i Arbetsdomstolen.

Arbetsmarknadsministern ville inte recensera domen och tar i nuläget inte ställning till om hon anser att LAS behöver förändras, men menar att det är ett problem att erfaren personal jobbar färre timmar i stället för att stå till förfogande på arbetsmarknaden. Särskilt eftersom företrädare för branschen vittnar om att det är svårt att hitta erfaren personal att anställa. Regeringen följer därför frågan om hyvling av arbetstid noga. 

Bjuder in till samtal

– Jag tycker att situationen är bekymmersam och att det finns anledning att diskutera frågan. Jag har bett om att få träffa Handels, KFO och Svensk Handel och ser framemot att ta del av deras syn på situationen, utmaningar och möjligheter i branschen, framtida vägar framåt för att kunna använda arbetskraften så väl som möjligt men också ge goda möjlighet för individen till trygghet och försörjning, sade ministern i interpellationsdebatten.

Jag har stor respekt för att Handels ser det som ett nederlag och att de tycker att LAS är otillräcklig.

Magnus Lindström
Chefsförhandlare KFO

Hyvling av arbetstid kommer att vara en stridsfråga för Handels framöver men exakt hur fackförbundet kommer att hantera det vill de inte gå ut med ännu. Klart är att Handels liksom resten av LO vill förstärka LAS.

– Vi håller på att mobilisera oss på olika fronter kring hur vi ska hantera hyvlingsfrågan och vägen framåt. Men vi vill inte kommentera det innan vi hunnit formalisera oss, säger Sofia Zouagui, pressekreterare på Handels.

 "Olyckligt att vi inte nådde en uppgörelse"

Jag tycker att situationen är bekymmersam och att det finns anledning att diskutera frågan.

Ylva Johansson (S)
Arbetsmarknadsminister

Arbetsgivarorganisationen KFO, som företrädde Coop i rätten, vill få arbetsmarknadsministern att förstå att ingen förändring av praxis skett i och med domen.

– Det har inte skett någon ändring i kollektivavtal eller praxis, så här ser LAS ut och så har den tillämpats många gånger förut. Det som är olyckligt här är att vi inte lyckades nå någon förhandlingsuppgörelse, säger KFO:s chefsförhandlare Magnus Lindström till Altinget.

KFO vill inte se någon förändring av LAS och tror att möjligheterna till att nå uppgörelser utan att gå till domstol är goda även framöver.

–  Jag har stor respekt för att Handels ser det som ett nederlag och att de tycker att LAS är otillräckligt, men det tycker inte KFO. Målsättningen är alltid att nå en uppgörelse och det kommer inte vara någon skillnad framöver, säger Magnus Lindström.

 

Dokumentation

LAS

  • Lagen om anställningsskydd antogs 1982 och reglerar hur en arbetsgivare får säga upp sina anställda.
  • Lagen reglerar bland annat hur turordningsregler fungerar, hur länge en person får vikariera innan hen ska erbjudas fast anställning.
  • LAS är tvingande men kan i vissa fall inskränkas på olika sätt, om överenskommelser görs mellan arbetsgivarorganisationer och fack.

Nämnda personer

Ylva Johansson

EU-kommissionär, ansvarig för inrikes frågor
Ämneslärare i matematik och fysik (Lunds uni. 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00