Debatt

Irisgruppen: Skulle vara fel att avbryta AF-reformen

DEBATT. Situationen på arbetsmarknaden är exceptionell. Arbetslösheten skenar. Varselsiffrorna har aldrig varit högre. Nu måste vi lägga gamla strider bakom oss och arbeta tillsammans. Det skriver Jonas Jegers från Irisgruppen.

Foto: Foto: Lennart Perlenhem/Arbetsförmedlingen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jonas Jegers
Chef digital affärsutveckling, Irisgruppen


Arbetsförmedlingen står inför en monumental uppgift. Tiotusentals nya arbetssökande måste skrivas in varje vecka. Medarbetarna går på knäna för att klara uppgiften.

I dagsläget är möjligheten för liten för arbetssökande att få annan hjälp än det mest grundläggande och politikerna måste ta lägesbeskrivningen inom Arbetsförmedlingen på allvar.

"Fel väg att gå"

Nu börjar det höjas röster om att reformen som ska genomföras om två år bör avbrytas. Det är helt fel väg att gå. Här krävs i stället ett nytänk – och mer effektiva sätt att utnyttja de begränsade resurserna.

Bygg ut samarbetet

Arbetsförmedlingen har upphandlat fristående leverantörer för att ge hjälp och stöd i myndighetens arbete. Lite slarvigt brukar matchnings- och utbildningsaktörerna kallas för ”dragspelet” eftersom man vid behov snabbt kan öka eller minska hur många tjänster som köps av dem.

Renodla därför arbetsförmedlarnas arbetsuppgifter till yrkets kärna: myndighetsutövningen och beslutsfattandet. Det är ett sätt att uppvärdera och understryka professionens viktiga roll.

Jonas Jegers
Chef digital affärsutveckling, Irisgruppen

Nu är rätt tillfälle att bygga ut detta samarbete. Renodla därför arbetsförmedlarnas arbetsuppgifter till yrkets kärna: myndighetsutövningen och beslutsfattandet. Det är ett sätt att uppvärdera och understryka professionens viktiga roll.

"Redan från dag ett"

Sedan 2014 finns tjänsten Stöd och matchning (STOM). Tanken är att matchningsföretag snabbt ska matcha arbetssökande mot branscher som behöver arbetskraft. I nuläget handlar det exempelvis om jobb inom gröna näringar och vården.

Nya arbetssökande bör automatiskt, redan från dag ett, skrivas in i STOM. Det gör att matchningsaktörerna kan utreda och ta fram underlag för vilka insatser som behövs för att personen ska kunna komma i jobb.

Matchningsaktören kan till exempel föreslå en kort arbetsmarknadsutbildning, särskilt inriktad mot kompetensbehovet hos företag som behöver fler medarbetare. Därefter fattar handläggarna, gärna i särskilda task forces för att göra anvisningsprocessen mindre personberoende, beslut om anvisning baserat på detta underlag.

En falsk motsättning

Nya problem behöver ofta nya lösningar och därför är det olyckligt att måla upp en falsk motsättning mellan att pröva nya idéer på Arbetsförmedlingen samtidigt som det blåser ordentligt på arbetsmarknaden. Vi behöver effektiva tjänster, nya och mer beprövade, för att lyckas – och vi måste lyckas för Sveriges skull.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00