Hallå där Gudrun Brunegård (KD) – hoppar in som vaccinationssköterska

HALLÅ DÄR. Riksdagsledamot och tidigare distrikts- och skolsköterskan Gudrun Brunegård (KD) ska hoppa in och hjälpa till med vaccinering mot covid-19. "Det är min samhällsplikt som sjuksköterska" säger hon till Altinget. 

Under vårvintern ska Gudrun Brunegård hoppa in som vaccinationssköterska två eftermiddagar i veckan i Vimmerby där hon bor.

Varför väljer du att göra detta?

– Vi har en jätteutmaning framför oss när i princip hela Sveriges befolkning ska vaccineras inom loppet av några månader, samtidigt som vården är så hårt belastad. Detta är en nästan övermänsklig uppgift för personal som redan går på knäna.

– Jag är utbildad sjuksköterska och har vaccinerat tusentals barn som skolsköterska, tekniken sitter kvar i fingrarna. I distansarbetet som pågår nu har jag möjlighet att vara lite flexibel vissa dagar. Jag ställa upp och hjälpa till, jag känner det som min samhällsplikt som människa och sjuksköterska.

Får du lön eller gör du det ideellt?

– Jag känner att jag vill göra det ideellt, men av försäkringsskäl behöver jag ha en anställning från arbetsgivaren som då måste ge någon typ av lön. Men jag har bett dem att endast ge mig en symbolisk lön.

Vilken betydelse har det att en politiker väljer att göra en sådan här insats just nu?

– Jag tror det kan bidra till att stärka bilden av att det är viktigt med vaccinationerna. Förhoppningsvis kan det inspirera andra som har kompetens, och som kan hjälpa till att dra det här lasset, att göra samma sak.

I det offentliga samtalet diskuteras det en del kring att det faktiskt finns tillräckligt med sjuksköterskor, men att många väljer andra gebit på grund av dåliga arbetsförhållanden och löner.

Hur ska man locka tillbaka dem till sjukvården?

– Sjuksköterskorna måste ha bra löner och möjlighet att påverka sina arbetstider. Arbetsmiljömässigt är arbetet många gånger tungt och medpåtaglig etisk press och stress som nöter ner personalen.

– Som tidigare regionråd i Kalmar är det min övertygelse att regioner och kommuner måste ta signalerna på allvar. De måste analysera varför så många har lämnat sjukvården och hur man kan rätta till detta.

Forrige artikel EU-ministern om minimilöner: EU-ministern om minimilöner: "Accepteras inte" Næste artikel Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas
Kommunchefer om den egna coronainsatsen:

Kommunchefer om den egna coronainsatsen: "Alla trevade"

UTVÄRDERING. I början av coronapandemin rådde förvirring i kommunerna. Helhetsbilden försvann och kommunikationen blev en utmaning. Inför 2021 är chefsrollen det som oroar kommundirektörerna mest, visar en ny rapport. 

Socialpsykiatrin får ny yrkesintroduktion för personal

Socialpsykiatrin får ny yrkesintroduktion för personal

INTRODUKTION. Socialstyrelsen lanserar ett nytt webbstöd för yrkesintroduktion till personal som jobbar med personer med psykiska funktionsnedsättningar. Syftet är att påverka kommunerna att ta fram egna lokalt anpassade program.