Debatt

För få kvinnor vågar starta företag

Sverige ses ofta, i alla fall när det kommer till den egna självbilden, som ett land där jämställdhet och entreprenörskap står i fokus. Ändå är det färre kvinnor som startar företag här än i jämförbara länder. Det skriver Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef Företagarna.

”Många kvinnor startar företag inom branscher de har passion för eller lång erfarenhet från – ofta inom hälsa, skönhet eller vård.”
”Många kvinnor startar företag inom branscher de har passion för eller lång erfarenhet från – ofta inom hälsa, skönhet eller vård.”Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Pernilla Norlin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under 2022 startades 29 555 företag av kvinnor. Siffran skulle vara imponerande om inte samtidigt mer än dubbelt så många företag, 64 243, startades av män. Den 8 mars varje år påminns vi lite extra om att det finns stora möjligheter att få ut väldigt mycket mer företagskraft ur Sverige än vad vi får i dag.

Kvinnliga företagare är lyckligare

Att öka andelen företag som ägs och/eller drivs av kvinnor är ett mål för många samhällsaktörer i Sverige. Fler kvinnor som startar och driver företag ger ett mer dynamiskt företagsklimat, bättre tillväxt och fler arbetstillfällen – inte minst inom områden där få män traditionellt startar företag.

Sverige ses ofta, i alla fall när det kommer till den egna självbilden, som ett land där jämställdhet och entreprenörskap står i fokus. Ändå är det färre kvinnor som startar företag här än i jämförbara länder. Oavsett vilket län i Sverige som studeras är närmare 70 procent av de som startar företag män.

Eftersom många företagare som är kvinnor driver personalintensiva tjänsteföretag påverkar höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar, rigida arbetsmarknadsregler och höga skatter kvinnors företagande särskilt hårt.

En viktig delförklaring handlar om förebilder och relationer till andra människor. Företagande är smittsamt, och samhället behöver skicka starkare signaler om att kvinnor är lika självklara som män i rollen som företagare. Här kan nätverksbyggande för kvinnor ge inspiration, kunskap, trygghet och affärsmöjligheter. Det finns studier som visar att kvinnor som är soloföretagande entreprenörer är lyckliga i ännu högre grad än anställda. Kvinnliga företagare är helt enkelt lyckligare. Lyft dessa som förebilder!

Boosta kvinnliga entreprenörer

Entreprenörskap som livsstilsval bör introduceras tidigt. Flickor som deltagit i Ung Företagsamhet blir oftare företagare. Det gäller också att uppmuntra fler kvinnor att ta steget att gå från anställd till företagare; genom Företagarna W. boostar vi på Företagarna kvinnliga bolag, startups och entreprenörer i vårt land. Fler sådana initiativ behövs.

För att vi ska se en förändring måste också våra folkvalda göra sin del genom att satsa på att förenkla och säkra stabila spelregler med möjlighet till långsiktig planering för entreprenörskap. Ett sätt är att stärka en bransch där många kvinnor driver företag: välfärdssektorn. Det är en viktig framtidsbransch med utvecklingspotential – växer den så ökar andelen kvinnor som högsta befattningshavare. Det är också angeläget att sänka kostnaden att anställa. Eftersom många företagare som är kvinnor driver personalintensiva tjänsteföretag påverkar höga arbetsgivarkostnader, sjuklöneansvar, rigida arbetsmarknadsregler och höga skatter kvinnors företagande särskilt hårt.

Fixa statistiken

Utöver det är tillgång till kapital kritiskt, särskilt för tillväxtföretag. I dag finns mest pengar inom branscher där relativt få kvinnor driver företag. Många kvinnor startar företag inom branscher de har passion för eller lång erfarenhet från – ofta inom hälsa, skönhet eller vård. Men den här typen av företag ges inte samma förutsättningar till finansiering, även om flertalet exempel som Gents, Rapunzel eller Creative Headz, visar på möjligheterna att skala upp verksamheter i dessa sektorer. Investerare behöver därför bredda sina perspektiv.

Det är dags att fixa statistiken för vilka som startar företag. Fler kvinnor behöver bli företagare, inte färre män. Sverige har inte råd att förlora en enda entreprenör.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00