EU berömmer Arbetsförmedlingen

GRANSKNING. Arbetsförmedlingen är på rätt väg med sitt utvecklingsarbete och ligger bättre till än många systermyndigheter i övriga Europa anser EU-kommissionen. Generaldirektören Mikael Sjöberg jämför sig dock med andra svenska myndigheter och ser utrymme för förbättring.

Sverige ställer mycket
 höga krav på sin statsförvaltning. I jämförelse med andra svenska myndigheter har Arbetsförmedlingen mycket kvar att göra anser generaldirektören Mikael Sjöberg.<br>
Sverige ställer mycket höga krav på sin statsförvaltning. I jämförelse med andra svenska myndigheter har Arbetsförmedlingen mycket kvar att göra anser generaldirektören Mikael Sjöberg.
Foto: Foto: Johan Lindstén/Arbetsförmedlingen
Ella Sundström

Under några dagar i april genomförde EU-kommissionen en extern bedömning av Arbetsförmedlingen. Representanter från arbetsförmedlingar i Slovenien och Storbritannien, experter från kommissionen och ICON-institutet besökte huvudkontoret och ett lokalkontor och

Dokumentation

Kritiska röster:

Statskontoret anser att Arbetsförmedlingens utvecklingsarbete är så pass omfattande att det är tveksamt om myndigheten har kapaciteten att hinna klart till sin egen tidsgräns 2021. Ett hundratals åtgärder ska genomföras, i stort sett samtliga före 2018. Utvecklingen av digitala tjänster spelar en nyckelroll. Myndigheten saknar idag en it-strategi och stora delar av it-systemet är omodernt.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har återkommande hittat brister i Arbetsförmedlingens hantering av handläggning och dokumentation, kontroller av personer med a-kassa och hanteringen av arbetssökande. Myndigheten måste därför genomföra tätare uppföljningar och arbeta mer aktivt.

Läs EU-kommissionens rapport


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00