Enat utskott markerar mot EU-agenda

EU-MÅL. Syftet med EU:s kompetensagenda måste vara att stötta och komplettera de utbildningsinsatser som redan finns i medlemsländerna. Ett enat utbildningsutskott slår vakt om att utbildningspolitiken ska vara en nationell fråga.

Betty Malmberg (M), ledamot i utbildningsutskottet.
Betty Malmberg (M), ledamot i utbildningsutskottet. Foto: Emilia Oije

Det är glädjande att det blev ett enat utbildningsutskott, här markerar vi revir och det på goda grunder

Betty Malmberg (M)
Ledamot i utbildningsutskottet

Den gemensamma agendan för kompetens inom EU är högt prioriterad av EU-kommissionen. De initiativ som presenterats sedan i juni handlar bland annat om att bättre kunna kartlägga kompetensen hos lågutbildade

Dokumentation

Gemensam europeisk kompetensagenda

  • 10 juni i år lämnade EU-kommissionen meddelande till Europaparlamentet och rådet om en ny kompetensagenda som ska ligga till grund för EU-arbetet framöver. 
  • Enligt kommissionen kommer det att krävas betydande politiska insatser och systematiska reformer på utbildningsområdet för att kompetensutmaningarna ska kunna lösas.
  • Medlemsstaterna bestämmer om undervisningens innehåll och utbildningssystemens organisation, men för att uppnå ändamålsenliga och hållbara resultat krävs det enligt kommissionen en gemensam satsning.
  • Tio initiativ för att stärka kompetensbasen inom Europa presenterades, några av dem har satts igång redan i år, en del väntas under 2017.
  • Arbetet kommer att inriktas på tre områden: kompetensutveckling, jämförbara kompetenser och kvalifikationer samt bättre kompetensinventering. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00