En gemensam nordisk framtid med artificiell intelligens
Tillsammans i Norden måste vi främja innovation, säkerställa tillgång till nödvändig kompetens och utveckla en AI-infrastruktur som är både effektiv och hållbar. Det skriver Karen Ellemann, generalsekreterare i Nordiska ministerrådet.
Karen Ellemann
Generalsekreterare Nordiska ministerrådetVi befinner oss mitt i en digital revolution. I Norden är vi 28 miljoner invånare, och om vi inkluderar de baltiska länderna är vi 35 miljoner, vilket gör oss till världens 10 största ekonomi. Vi har en unik utgångspunkt för att forma framtiden för artificiell intelligens (AI). Vår framgång bör mätas genom att vi gör det på ett sätt som inte bara gynnar våra egna samhällen utan också bidrar till att sätta standarden globalt.
Utvecklingen av AI går fort och påverkar många samhällssektorer. Därför är det avgörande att vi, som en region med starka demokratiska värderingar och stort förtroende för våra institutioner, tar en ledande roll i denna utveckling.
En region med en unik utgångspunkt
Vår region har länge varit känd för att ligga i framkant av digital innovation. Vi har ett vitalt teknologiskt ekosystem, forskning i världsklass inom AI och en välutbildad befolkning. Syftesdriven innovation, med människan i centrum och med demokratiska värderingar och gemensamt samhällsansvar som grundläggande principer, präglar vår region. Detta ger oss inte bara möjligheten att leda utvecklingen av ansvarsfull AI, utan faktiskt en skyldighet att göra det.
Den nya EU-lagstiftningen för AI ställer höga krav på reglering. Det är nu viktigt att implementeringen i Norden sker på ett harmoniserat sätt, samtidigt som vi måste undvika överreglering som kan hämma innovation.
För mindre än ett år sedan undertecknade de nordiska statsministrarna deklarationen om nordisk digital resiliens. Deklarationen betonar att vår region, med digitalt mogna samhällen och gemensamma värderingar, ger oss en unik position att möta både de utmaningar och de möjligheter som AI medför. Samarbete över gränser och sektorer är dock avgörande för att realisera den fulla potentialen. De första stegen har redan tagits med förprojektet om ett New Nordics AI-center, som bygger på rekommendationer från Nordic Ethical AI Expert Group.
Brist på kompetens och mångfald måste mötas
Trots de enorma möjligheter som användning av AI medför, finns det också betydande utmaningar, som exempelvis tillgången till talang och kompetens. Redan i dag upplever vi en brist på specialister inom AI, och behovet av avancerad datakunskap är större än någonsin.
Utbildningssektorn måste anpassas för att möta dessa behov, samtidigt som vi måste säkerställa att det finns en mångfald inom AI-kompetensen, både vad gäller kön, etnicitet och bakgrund.
En hållbar AI-infrastruktur
En annan kritisk faktor är data. Vår region har högkvalitativa data-set i både offentlig och privat sektor, men det finns betydande tekniska och juridiska hinder som hindrar effektiv datadelning och användning över landsgränser. För att kunna skala upp AI-lösningar och maximera deras potential måste vi stärka samarbetet kring säker datadelning och säkerställa en hållbar AI-infrastruktur som stödjer innovation utan att äventyra våra ambitiösa klimatmål.
Den nya EU-lagstiftningen för AI ställer höga krav på reglering. Det är nu viktigt att implementeringen i Norden sker på ett harmoniserat sätt, samtidigt som vi måste undvika överreglering som kan hämma innovation. AI kan bara lyckas om den är ansvarsfull och transparent, och det innebär att vi måste ha robusta och demokratiska ramverk på plats.
En gemensam vision för 2030
Vi vill se en nordisk AI-vision för 2030, där vår region ska bli världsledande i att använda AI i stor skala, med konkreta fördelar för både medborgare och företag. Vi ska vara bäst på att använda ansvarsfull AI för att stärka våra företags globala konkurrenskraft, förbättra offentliga tjänster, driva nya vetenskapliga genombrott, accelerera den gröna omställningen och upprätthålla cybersäkerheten och resiliensen i våra demokratiska samhällen.
Förslaget om en sådan vision diskuterades fredagen den 30 augusti då högt uppsatta beslutsfattare inom privat och offentlig sektor mötte nordiska och baltiska ministrar i Köpenhamn. Var det landar återstår att se. Oavsett är Nordiska ministerrådet stolt över att kunna vara en plattform för ett tätt samarbete över sektorer och landsgränser.
Utmaning – och unik möjlighet
Vi måste främja innovation, säkerställa tillgång till nödvändig kompetens och utveckla en AI-infrastruktur som är både effektiv och hållbar. Detta är en enorm utmaning, men också en unik möjlighet för vår region att leda den globala AI-revolutionen.
Låt oss ta ansvar och säkerställa att den nordisk-baltiska regionen går före som ett exempel på hur AI kan utvecklas och användas på ett sätt som gynnar både samhället och mänskligheten som helhet. Tillsammans kan vi forma framtiden.