Den borgerliga socialdemokratin har vind i seglen

ANALYS. Det är dags för årets stora dag inom socialdemokratin. I år gör coronaviruset att demonstrationerna kommer att ske digitalt. Det passar Socialdemokraterna perfekt. Det är inte läge för rörelsen att gå ut på gator och torg för att påminna regeringen Löfven om vad socialdemokrater egentligen tycker.

För ett år sedan skrev jag att 1 maj 2019 var en socialdemokratisk mardrömsdag. Då handlade det om att regeringen med Socialdemokraterna i spetsen bara dagar tidigare, den 25 april, tillsatt en utredning som syftar till att riva upp turordningsreglerna i LAS. Stefan Löfven höll sitt 1 maj-tal på behörigt avstånd från LO-borgen i Stockholm.

Historien upprepar sig

Nu ett år senare kommer Socialdemokraternas 1 maj-firande att ske digitalt, på grund av den rådande coronapandemin. Men när det gäller utredningar som upprör facket är allt sig likt. Regeringen har följt traditionen från förra året. Den 25 april, tillsatte den en utredning om fri hyressättning i nyproduktion. Även om motståndarna försöker fästa fokus på frågan försvinner den i mångt och mycket i coronaflödet.

Vind i seglen

Naturligtvis är det ingen som gläds åt coronakrisen. Samtidigt är det uppenbart att den inte varit någon nackdel rent partimässigt för Socialdemokraterna eller åtminstone för regeringen Löfven. Partiet har kunnat vända en stenhård motvind till vind i seglen rent opinionsmässigt. Men kanske ännu viktigare för partiet är att det just nu är fokus på annat än att den socialdemokratiskt ledda regeringen sjösätter borgerlig politik.

Utredningar försvinner

Att motståndarna inom rörelsen och Vänsterpartiet inte kan göra sin röst hörd på samma sätt genom att demonstrera den 1 maj passar Löfven perfekt. Utredningen “en moderniserad arbetsrätt” som tillsattes förra året ska presenteras senast den 31 maj. Även den riskerar att drunkna i coronaflödet. Det är inte heller någon nackdel för regeringen.

Problemen finns kvar

På sikt kvarstår naturligtvis problemet att Socialdemokraterna är splittrat mellan en vänsterfalang som sätter ideologin främst (men bortser från att riksdagsmandaten inte räcker för att få igenom sådana förslag) och en högerfalang som tycker att regeringsmakten är själva essensen i partiet (och som inte bryr sig om att det i dagsläget innebär högerpolitik).

Otrolig lösning

Men kanske finns det en alternativ lösning? Vänsterfalangen kan fortsätta fira arbetarrörelsens dag den 1 maj. Så kan högerfalangen börja fira den 25 april. Den dag då Socialdemokraterna två år i rad tillsatte utredningar som går stick i stäv med partiets politik, men som säkrade dem makten.

25 april – den borgerliga socialdemokratins dag. Stefan Löfven lär inte gå igång på idén. Men det hade varit ärligare än att försöka hålla skenet uppe på 1 maj.

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
31/5
2021

Forrige artikel Analys: Motstridiga utspel om faran med EU-löner Analys: Motstridiga utspel om faran med EU-löner Næste artikel Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin? Sanna Rayman: Hur undviker vi att hösten blir en nystart för pandemin?
Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

Så vill ungdomsförbunden häva arbetslöshet bland unga

ENKÄT. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten kan skapa en förlorad generation unga, mer utanförskap och psykisk ohälsa, enligt partiernas ungdomsförbund. Altinget frågade dem vad som behövs för att minska ungdomsarbetslösheten.