Centern: Skrota regler om turordning

JOBBPOLITIK. Centerpartiet vill skrota turordningsreglerna och förenkla för företagen. Senare i september ska partistämman ta ställning till nya förslag för partiets jobbpolitik. Altinget har gått igenom programmet inför stämman. 

Centerns partisekreterare Michael Arthursson.
Centerns partisekreterare Michael Arthursson.Foto: Foto: Centern

Centerpartiet menar att åtgärderna som är menade att öka tryggheten på arbetsmarknaden har haft motsatt effekt då de lett till att folk sitter kvar på fasta jobb de inte trivs med och att andra inte kommer in på arbetsmarknaden. På stämman ska partiet därför besluta om att stärka möjligheten till omställning genom att bland annat se över turordningsreglerna som finns idag. Centerpartiet vill ersätta dem med ett system som skiftar fokus från anställningstid till kompetens.

En regel in – en regel ut

– Kommer det nya regler ska andra, äldre regler fasas ut för att inte öka regelbördan för företagen, sade Michael Arthursson på en presskonferens på måndagen.

Nya regler som innebär ökade kostnader ska alltid kombineras med regelförenklingar. Partiet anser också att fler regler bör få vad man kallar för solnedgångsklausuler, vilket betyder att de ska få ett slutdatum där det måste finnas bevis för att regelns fördelar är fler än dess nackdelar, annars ska regeln avskaffas.

Enklare regler för kapitaltillgång

Små och växande företag ska lättare få tillgång till kapital genom att utöka investeraravdraget. Centerpartiet vill också utöka möjligheten för företagare som sålt sitt eget företag med vinst att återinvestera pengarna i ett annat företag i uppstartsfasen.

För att små företag som ofta har dålig likviditet ska kunna attrahera kompetens vill Centerpartiet uppmuntra och gynna instrument som kan underlätta. Bland dessa instrument finns till exempel personaloptioner, som Centerpartiet vill sänka skatten på. 

Partiet vill också se över aktiebolagslagen för att klargöra vad som gäller när företag använder crowdfunding.

Kortare väg till arbetsmarknaden

Centerpartiet har också en rad förslag för hur nyanlända lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Bland annat vill partiet få fram fler introduktionsjobb och lärlingsplatser och att dessa också ska omfatta alla nyanlända.

Svenska för invandrare-utbildningarna (SFI) ska bli mer yrkesanpassade för att lättare komma in på arbetsmarknaden.

EU

Flera förslag berör även EU-området. Bland annat vill partiet att EU ska ingå fler frihandelsavtal för att skapa fler jobb och ökad tillväxt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00