Budgetkritik både från vänster och höger 

REAKTIONER. L och C är nöjda med budgetuppgörelsen. Men M och SD är mycket kritiska till att polisen får mindre pengar. V tycker att budgeten är så blå att S borde överväga att byta färg på sin partiros. 

Foto: Johan Manell/Altinget
Johan Manell

Finansminister Magdalena Andersson (S) har presenterat den första vårändringsbudgeten sedan Januariavtalet ingicks. Som en följd av att riksdagen klubbade igenom Moderaterna och Kristdemokraternas höstbudget har regeringen inte kunnat göra allt för stora förändringar.

En stor del består av miljösatsningar, eller återställda sådana. Något som Altinget har rapporterat om tidigare. 

Läs också: Miljöbudget får KD-ros och SD-ris 
 
Även om många av de förslagen är Miljöpartiets skötebarn står också Centerpartiet bakom en del och har också fått in ett antal skogsförslag i budgeten. 

Läs också: Detta var partiernas prioriteringar i miljöbudgeten 

Det är tydligt nu att Socialdemokraternas sväng högerut fullföljs. Jag skulle kunna tänka mig att Socialdemokraterna behöver ha en diskussion om de ska ha röd eller blå logga framöver.

Ulla Andersson (V)
Ekonomisk-politisk talesperson

– Resultatet ur centerperspektiv har varit väldigt gott. Vi har fått igenom väldigt mycket av de av oss prioriterade frågorna. Jag tycker i grunden inte att någon av budgetens punkter känns svår att tugga i sig i utan tvärtom så är det en helhet som jag kan stå för till 100 procent, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson. 

Satsningar på lärarassistenter

Liberalernas  stora framgång i förhandlingarna är att de fått igenom 475 miljoner till lärarassistenter under det kommande halvåret. Det beräknas räcka till cirka 3 000 lärarassistenter per år. Men det är på tok för lite enligt Lärarnas riksförbund.  

Läs också: LR: Januariavtalet prövas – 475 miljoner räcker inte långt 
 
Enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund ska det dock ses som ett första steg.  

– I valrörelsen lade vi fram i vårt valmanifest att vi vill se ungefär 15 000 lärarassistenter, en på 5-6 lärare.  Men det tar tid att bygga ut detta. Det är inte så att det står tusentals lärarassistenter redo att anställas 1 augusti. Så man måste börja att bygga ut successivt. Men jag delar uppfattningen att det behövs fler, säger han till Altinget. 

Rättsväsende

Den andra Liberal-framgången är satsningar på rättsväsendet. Totalt rör det sig om 820 miljoner extra. Bland annat ska Kriminalvården få 335 miljoner mer och punkten “rättsliga biträden m.m.” 665 miljoner mer jämfört med M/KD-budgeten. Samtidigt finansieras satsningar delvis genom neddragningar på polisen med 232 miljoner. Den förklaras av L med att Kriminalvården permanent tar över transportansvaret från Polisen. 

– Det sker vissa omflyttningar beroende på att vi har velat renodla. Det förs medel som vi bedömer är kvarvarande till transporttjänster som i dag ligger hos Kriminalvården. Om vi tar bort ansvaret från Kriminalvården hamnar varenda körning, varenda meter hos polisen, säger Johan Pehrson (L), ekonomiskpolitisk talesperson till Altinget.  

Kritik från höger

Men denna prioritering har fått både Moderaterna och Sverigedemokraterna att slå bakut. 

– Att minska polisens budget på grund av en uppgift som Kriminalvården redan fått tycker jag är helt obegripligt. Polisen har ju inte för mycket pengar, de facto är det en nedskärning, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson. 

– Nästan alla andra partier och regeringen är överens om att vi behöver bli fler poliser och här tar man ett steg tillbaka när man gör nedskärningar på polisen. Jag får inte ihop den ekvationen, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomiskpolitisk talesperson till Altinget. 

Johan Pehrson menar dock att det här bara är början på satsningar på hela rättsväsendet och att mer kommer att komma i budgetarna under mandatperioden. 

– Vi pratar om miljarder, miljarder och miljarder till rättsväsendet. 

SD spår kommande "smäll"

När Altinget ber Oscar Sjöstedt att sammanfatta vad han tycker om budgeten är tongångarna negativa. 

– Jag tycker inte om den. Den imponerar inte på mig. Dels att de prioriteringar man gör är olyckliga med nedskärningar inom polisen och äldreomsorgen. Dels de prioriteringar som inte finns med över huvud taget. 

Samtidigt menar han att politiken hade varit ännu sämre, sett med SD-glasögon, om inte partiet hade röstat på M/KD-budgeten i höstas. Men att värdet av den voteringen på sikt kan försvinna. 

– Än så länge finns det kvar ett ganska stort värde. Den stora chocken eller smällen kommer nog i höst för då kan de riva upp bäst de vill. Om jag ska spå med en kvalificerad gissning vad som är prioriterat för de här fyra partierna så är det inte trygghetsfrågorna, för där gör man nedskärningar. Det är inte fler poliser, där skär man. Utan det är verkningslösa integrationsprojekt, det är Per Bolunds bäversafari och elcyklar. Där kan man lägga miljardbelopp men inte på det som räknas i människors vardag, säger han. 

Kritik från vänster

Från Vänsterparitets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är kritiken nästan ännu hårdare. 

– Den här budgeten kommer att öka klyftorna väldigt snabbt. Det är tydligt nu att Socialdemokraternas sväng högerut fullföljs. Jag skulle kunna tänka mig att Socialdemokraterna behöver ha en diskussion om de ska ha röd eller blå logga framöver, säger hon. 

Hon menar att budgeten gynnar välavlönade män på bekostnad av unga, äldre och låginkomsttagare. Däremot är hon inte beredd att väcka misstroende mot regeringen. Det hotet sparas till den dag då regeringen eventuellt går fram med förslag om ändringar i LAS eller fri hyressättning. I dagsläget nöjer sig partiet med att kritisera Socialdemokraterna.

– Regeringen får stå för sin ekonomiska politik, det här är en ekonomisk politik som Socialdemokraterna får ta ansvar för. Att de ökar den ekonomiska ojämlikheten mycket medvetet. Jag beklagar det. 

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Emil Källström

Vd Sekab
Fil. kand i företagsadministration (Handelshögskolan i Stockholm, 2012)

Jan Björklund

Sveriges ambassadör i Italien
Officer (Infanteriets officershögskola, 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00