Analys av 
Marie Lundahl

Arbetsmarknadspolitiken 2020 – före och efter corona

ANALYS. Under året som gått har svensk arbetsmarknadspolitik tveklöst dominerats av coronapandemin. Men det finns även andra oväntade ämnen som lockat till läsning. Läs Altingets återblick på året som gått.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Marie Lundahl

Under året som gått har coronapandemin av naturliga skäl varit det område som Altinget Arbetsmarknad bevakat mest, samtidigt som vi försökt att täcka andra viktiga delar inom arbetsmarknadsområdet.

Fackliga frågor gick framåt

Coronapandemin har på ett brutalt satt arbetsmiljön i vårdsektorn under lupp. Fackförbunden har varnat länge för bristerna. Coronapandemin kan sägas på flera sätt ha banat väg för de fackliga frågorna och puttat upp dem på den politiska agendan.

I frontlinjen

Under året som gått har Altinget rapporterat om vårdpersonal i frontlinjen, underbemanning och risken för att många drabbas av posttraumatisk stress. Men flera politiska åtgärder har vidtagits för att lätta på bördan och förändra strukturerna mitt i kaoset. Bland annat presenterade Kommunal och SKR äldreomsorgslyftet med pengar till 10 000 nya tillsvidareanställda inom äldreomsorgen. Och övergångsregler till skyddad yrkestitel för undersköterskor har varit på remiss.

“Krispaket rutschade fram”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) – som innan coronapandemin var nytillträdd och som bäst försökte jonglera med reformeringen av Arbetsförmedlingen, dess av M, KD och SD brutalt hyvlade budget och januariavtalet – klev fram och visade upp sina ledaregenskaper under dess att krispaketen rutschade fram. Permitteringar, sjukintyg, sjukförsäkringar och utförsäkringar har varit centrala arbetsmarknadspolitiska frågor under pandemin.

Las och LO

Coronapandemin kan sägas på flera sätt ha banat väg för de fackliga frågorna och puttat upp dem på den politiska agendan.

I februari sa Mattias Dahl, vice gd i Svenskt näringsliv, i en intervju med Altinget att “Svensk arbetsmarknad måste moderniseras”. När utredningen väl presenterades blev det ett himla hallå från både höger och vänster. Susanna Gideonsson blev ny LO-ordförande och hon drev förbundets hårda hållning mot Toijers Las-utredning. De vanliga allianserna sprack och nya har uppstått. Avtalsrörelsen satte i gång och hur det går med allt får framtiden utvisa.

Innan corona

Innan coronapandemin drog i gång med full kraft var januariavtalet en politisk snackis, Valideringsdelegationens utredning presenterades och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl var i rampljuset. Altinget rapporterade även om personliga assistenters otrygga arbetsvillkor, EU:s förslag på minimilöner och jakten på leverantörskontrakt på matchningstjänster för Arbetsförmedlingen.

Mest lästa

Även om coronapandemin har tagit många läsares intresse i anspråk finns det även andra ämnen som uppenbarligen lockat till läsning. Följande artiklar är några av de mest lästa på Altinget Arbetsmarknads topplista:

1. Han vill se liberalismen segra över nationalismen

2. Machokulturen inom byggbranschen hindrar utveckling

3. Las-förhandlingar: Är det tid eller vilja som behövs?

4. "Svenskt näringsliv behöver moderniseras"

5. Sossarnas las-ja lämnar LO blödande

 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00