Arbetskraftsbrist får företag att tacka nej till order

Ett av tio företag har under det senaste året tackat nej till en order på grund av arbetskraftsbrist. Och var tredje företag uppger att brist på arbetskraft med rätt kompetens hindrar expansion i Sverige, enligt en undersökning som Unionen gjort bland 252 klubbordföranden i några av Sveriges största företag.

– Resultatet är allvarligt. Många företag står i begrepp att anställa samtidigt som de har svårt att hitta rätt kompetens. Bristen på arbetskraft kan i värsta fall leda till att skapandet av nya jobb försenas eller helt enkelt inte blir av, kommenterar  Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.  

Unionen efterlyser därför ett fungerande och öppet system för arbetskraftsinvandring. Drygt 35 procent av de Unionen-klubbar som svarat säger att det i dagsläget finns arbetskraftsinvandrade anställda i den svenska verksamheten.

– Just nu pågår många diskussioner om arbetskraftsinvandringen och hur reglerna ska se ut i framtiden. Unionen har identifierat sex utmaningar där det är hög tid att sätta ner foten och gå från ord till handling. Det handlar bland annat om att ingen arbetskraftsinvandrare ska utnyttjas på arbetsmarknaden och att Migrationsverkets handläggningstider måste kortas, säger Martin Linder. 

Login