Allt fler utan a-kassa

FÖRSÄKRING. Medlemsantalet i a-kassorna ökar. Men sedan bottennoteringen i antal medlemmar 2008 är andelen av arbetskraften som är med i en kassa fortfarande lika låg. Det visar en sammanställning av statistik som Altinget har gjort.
   Bland de öppet arbetslösa är mindre än hälften med i en a-kassa.

<b>I september 2006</b> var 197&nbsp;206 personer öppet arbetslösa. Av dem var 66
procent med i a-kassa, 17 procent fick pengar från eller var medlemmar i
Alfa-kassan och 17 procent fick ingen ersättning alls.

<br><span><b>I september 2015</b> var 196&nbsp;603 personer öppet arbetslösa. Av dem var 44
procent med i en a-kassa och ytterligare 12 procent hade Alfa-kassa. Nu var det
44 procent som inte fick någonting alls från arbetslöshetsförsäkringen.</span>
I september 2006 var 197 206 personer öppet arbetslösa. Av dem var 66 procent med i a-kassa, 17 procent fick pengar från eller var medlemmar i Alfa-kassan och 17 procent fick ingen ersättning alls.
I september 2015 var 196 603 personer öppet arbetslösa. Av dem var 44 procent med i en a-kassa och ytterligare 12 procent hade Alfa-kassa. Nu var det 44 procent som inte fick någonting alls från arbetslöshetsförsäkringen.
Foto: GRAFIK: ALTINGET
Kristina Gauthier Reberg

Alliansregeringen gjorde det 2007 dyrare att vara med i en a-kassa. Samtidigt avskaffades skatteavdraget för avgift till a-kassa och fack, och ersattes med ett jobbskatteavdrag.

Reformerna ledde till att uppemot en halv miljon personer valde att lämna a-kassan.

Planen från Alliansen var att i stället införa en obligatorisk a-kassa för alla. Men så blev det inte.

– Det är en komplicerad fråga som har utretts två gånger de senaste mandatperioderna. Det senaste betänkandet kom i våras och utredningen föreslog inget obligatorium, säger förra arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

Fakta
Högsta ersättningen från a-kassan höjdes den 7 september i år från 680 till 910 kronor per dag, fem dagar i veckan. Efter 100 dagar är högsta ersättningen 760 kronor per dag.
Grundbeloppet i försäkringen är 365 kronor per dag, fem dagar i veckan. För dem som inte är med i en a-kassa men har rätt till grundbeloppet betalas det ut av Alfa-kassan, som då tar 20 kronor per dag i avgift.

De fackliga organisationerna var också emot ett obligatorium.

– För oss är det viktigt att många är med i a-kassan, men ett obligatorium löser inte den största utmaningen – att alltför få kvalificerar sig till a-kassan, säger Elisabeth Svantesson. Här behövs en politik så att fler får ett jobb att gå till.

Botten nåddes 2008

Ett obligatorium löser inte den största utmaningen.

Elisabeth Svantesson (M)

Antalet medlemmar i a-kassorna var som lägst i september 2008, då 3 308 063 personer var medlemmar. Det motsvarade 69 procent av arbetskraften (sysselsatta och arbetslösa).

I december 2006, månaden innan Alliansens reformer trädde kraft, hade a-kassorna 3 779 028 medlemmar. Det var 82 procent av arbetskraften.

Sedan bottennoteringen i september 2008 har medlemsantalet ökat igen. Den senaste siffran är från augusti i år, då antalet medlemmar var 3 505 663.

Samtidigt har antalet personer i arbetskraften ökat. Andelen som är med i en a-kassa är fortfarande lika låg som i september 2008: 69 procent.

Störst tapp bland arbetslösa

Bland de arbetslösa ligger siffrorna lägre.

Av de öppet arbetslösa i september i år var 44 procent med i en a-kassa.

Ytterligare 12 procent fick ersättning från den kompletterande kassan, Alfa-kassan, men det går inte att utläsa av statistiken om de var medlemmar där. Tidigare statistik visar att ungefär hälften med ersättning från Alfa-kassan får en inkomstrelaterad dagpenning, och hälften får grundbeloppet. Medlemskap är en förutsättning för inkomstrelaterad ersättning, men också icke medlemmar kan få grundersättning från Alfa-kassan.

Resterande 44 procent av de öppet arbetslösa var inte med i någon a-kassa och hade inte heller rätt till grundersättningen på 365 kronor per dag. Antalet helt utan ersättning var 87 742 personer.

I september 2006 var andelen som varken var kassamedlemmar eller fick ersättning från Alfa-kassan 17 procent.

 

Källor: SCB, IAF, Arbetsförmedlingen

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00