Åldersgränsen för sjukersättningen sänks till 19 år

SOCIALFÖRSÄKRING. Regeringen förbereder ett lagförslag om att sänka åldersgränsen för att få sjukersättning (förtidspension) från dagens 30 år till 19 år.  

Mattias Croneborg

I höstas presenterade regeringen ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Där identifierade man sju områden som regeringen vill ändra för att försöka öka hälsan i samhället och stabilisera sjukfrånvaron. Ett område gäller

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - DS

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter på slutsatserna. Remisstiden går ut den 15 juni.

Länk till DS 2016:5

Sjuk- och aktivitetsersättning

  • När det nuvarande pensionssystemet infördes år 2003 gjordes förtidspensionen om till en del av sjukförsäkringen (tidigare ingick den i ålderspensionssystemet).
  • Förmånerna förtidspension och sjukbidrag ersattes av sjukersättning och aktivitetsersättning
  • Aktivitetsersättning beviljas unga försäkrade som har en långvarigt nedsatt arbetsförmåga. Arbetsförmågan ska vara nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom eller annan nedsättning av den fysiska eller psykiska prestationsförmågan under minst ett år.
  • Aktivitetsersättning beviljas tidigast från och med juli månad det år då den försäkrade fyller 19 år och är alltid tidsbegränsad. Den kan ges under högst tre år i taget, dock längst till när man fyller 30 år.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00