Centern vill spara nära 2 miljarder på a-kassan

BUDGET. Genom att sänka taket för a-kassan och en snabbare avtrappning för ersättningen hoppas Centerpartiet spara in 1,7 miljarder kronor varje år. Det är ett av förslagen i partiets skuggbudget som presenterades under torsdagen.

– Magdalena Andersson tömmer den berömda ladan så snabbt hon kan, sade centerpartiets partiledare Annie Lööf när partiets vårbudget presenterades på torsdagen.

Svensk ekonomi står inför stora utmaningar menar Annie Lööf. Särskilt alarmerande är det att jobben inte växer tillräckligt snabbt, medan det motsvarande gäller för utgifterna. För att råda bot på det föreslår Centerpartiet att kostnaderna för arbetsmarknadspolitiken minskar med 18 miljarder kronor fram till år 2020.

Det innebär bland annat en reformerad a-kassa. Taket sätts till 800 kronor per dag, vilket kan jämföras med regeringens tak på 910 kronor. En successivt nedtrappning ska ske där ersättningen ska sjunka från 80 procent av lönen under de första 100 dagarna till 65 procent efter 300 dagar. Det innebär en besparing på 1,7 miljarder kronor varje år och väntas leda till 11 000 fler jobb.

Login