Höjd ersättning för flykting i kommun

 BUDGET 2016. Vid årsskiftet höjs ersättningen till de kommuner som tar emot flyktingar, enligt regeringens förslag.

Per-Anders Sjögren

I dag är det ofta en lång väntan innan den som har fått uppehållstillstånd kan tas emot i en kommun och få bostad. Det innebär också att etableringen på arbetsmarknaden försenas.

Mottagandet är ojämnt fördelat bland landets kommuner och under nästa år väntas antalet personer som ska tas emot att öka. För att ge kommuner bättre möjlighet att ta emot nyanlända invandrare kommer ersättningen till kommuner att ändras den 1 januari 2016, föreslår regeringen.

Höjd ersättning

Det innebär att schablonersättningen per nyanländ som mottas i en kommun höjs från 83 100 till 125 000 kronor när det gäller dem som inte har fyllt 65 år. För personer över 65 år föreslås ersättningen höjas från 52 000 till 78 200 kronor. Regeringen beräknar kostnaderna för detta till drygt en miljard kronor under nästa år. Anslaget för statens bidrag till kommunernas flyktingmottagning uppgår totalt till nära 12,6 miljarder kronor 2016.

Enligt regeringen ska staten ersätta hyreskostnader som kommunen har i väntan på att en nyanländ flyttat in. De begränsningar som i dag finns för ersättning för hyreskostnader för tomma lägenheter ska tas bort, enligt förslaget.

För att förmå alla kommuner att ta emot flyktingar förbereder regeringen en lag som innebär att kommuner kan bli skyldiga att ta emot nyanlända.

 

Dokumentation

Proposition 2015/16:1 Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00