Debatt

10 hetaste debatterna om arbetsmarknad under 2018

DEBATT. Skäliga löner för dem som offrar sitt liv, myter om LAS och transportsektorns problem. Se här vilka debatter som lästes mest under 2018.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

1. Officersförbundet: "De offrar sitt liv – värderas lägre än etableringsjobb"

Rekryteringen inom de militära yrkena motsvarar inte behovet, avgångar sker i förtid och personalen slits. Politikerna behöver agera, och ett första steg är en justering av lönenivåerna, skriver Officersförbundets ordförande Lars Fresker. 

2. Saco: Ta död på myterna om LAS

Elisabeth Svantessons (M) uttalande om lagen om anställningsskydd, LAS, visar att det är viktigt att öka kunskapen lagen, skriver Saco-ordförande Göran Arrius. Han vill ta död på sju myter om LAS.

3. Livsmedelsföretagen: Snusexportförbudet är folkhälsopolitiskt fel

Snusexportförbudet innebär inte bara att Sverige går miste om en potentiellt enorm marknad, utan även en möjlighet till en bättre hälsa för övriga européer. Det skriver Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen.

4. Sveriges ingenjörer: Ministern måste sluta ignorera frågan

För att vi ska klara den internationella konkurrensen behöver skolan och dess ekonomi förbättras. Alltför många ministrar har ignorerat den här frågan och nästa måste börja våga tala om pengar per student, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

5. Teknikföretagen: Man måste mena allvar med utbildningspolitiken

För att kunna kontrollera en lastbil registrerad i Bulgarien, med en förare från Polen, körandes för ett åkeri i Nederländerna, som fått uppdraget av en speditör i Spanien, krävs speciell kompetens och erfarenhet.

Lars Adaktusson och Andreas Carlsson (KD)

Det handlar inte om kraftigt höjda löner, det handlar om att justera lönenivåer till en nivå som i alla fall inte verkar direkt avskräckande.

Lars Fresker
Ordförande för Officersförbundet

Sverige tappar mark internationellt när vi inte har fungerande kompetensförsörjning. Därför föreslår vi tre reformer som kan lösa problemen och regeringen måste nu på allvar göra något för skolan, skriver Ulf Lindberg och Frida Andersson på Teknikföretagen.

6. Regeringen har svikit Sveriges studenter

Högskoleutbildningar måste anpassas bättre till arbetsmarknaden, det måste bli mer lönsamt att studera och kvalitet ska gå före mål om hur många som utbildas, skriver företrädare för Alliansens studentförbund.

7. MED: Gör om arbetsmarknadspolitiken i grunden

Skatteverkets kontrollanter måste alltid utgå från regelns syfte i att motverka svartarbete och inte för att leta småfel som kan resultera i sanktionsavgifter på massor med tusenlappar.

Erik Sjölander
Näringspolitisk talesperson för Småföretagarnas Riksförbund

Lägg ned Arbetsförmedlingen, låt medlemmarna finansiera arbetslöshetskassorna, och gör arbetsmarknaden mer flexibel,  skriver Lennart Göranson för Medborgerlig Samling (MED). 

8. "Personalliggare stigmatiserar småföretagare"

Den 12 juni hölls en hearing i riksdagen om det nya, striktare reglerna om personalliggare. Ett system som hade kunnat vara effektivt men som används helt fel av skatteverkets kontrollanter, skriver Erik Sjölander, Småföretagarnas Riksförbund.

9. Naturvetarna: Landsting och regioner saknar recept för att klara välfärden

Låga ingångslöner och en låg löneutveckling är ett rejält hot mot den framtida kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården, anser Naturvetarna. 

10. KD: Politiska hot mot väl fungerande transporter

Att bevaka den tunga lastbilstrafiken kräver särskild kompetens, menar Lars Adaktusson och Andreas Carlsson. De vill att fordon efter fem dagars cabotagekörningar inte ska kunna återkomma till landet inom på tio dagar. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00