Debatt

"Sverige behöver inga genvägar i lagstiftningen"

SLUTREPLIK. Debatten har kommit långt ifrån sakfrågan anser Karin Meyer VD för Apotekarsocieteten. I grunden handlar det om att läkemedel är ändamålsenligt om det uppvisar effekt. Ett krav som homeopatiska preparat är undantagna från.

Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.<br>
Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.
Foto: Foto: Apotekarsocieteten
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vår inställning står fast. Ansvarig minister och övriga politiker behöver inte göra någonting. Sverige har redan en bra och patientsäker läkemedelslagstiftning.

Karin Meyer
Av: Karin Meyer
Vd för Apotekarsocieteten
 

Debatten kring antroposofiska läkemedel handlar om huruvida Sverige ska implementera läkemedelsdirektivets artikel 16.2 i lagstiftningen och inget annat. Om det finns den effektdokumentation som Eva- Marina Szöges framhåller så är det inget som hindrar att företagen som producerar dessa produkter ansöker om att få registrera produkterna enligt befintlig lagstiftning. Vi anser att dessa företag precis som andra bör ha samma ansvar för grundläggande konsument- och patientsäkerhet.

Homeopatiska läkemedel finns redan som begrepp i svensk lagstiftning (EU direktiv 2001/83/EG artikel 14) och innefattar produkter som inte anges ha en viss terapeutisk effekt och som är avsedda att intas genom munnen eller appliceras utvärtes och som beretts enligt en erkänd homeopatisk metod om graden av utspädning garanterar att läkemedlet är oskadligt. Läkemedelsverket granskar preparatens kvalitet och säkerhet men gör ingen bedömning om ett sådant preparat har effekt.

Finns krav på effekt

För vanliga läkemedel finns krav på att en produkt som ska kallas läkemedel ska vara av god kvalitet och ändamålsenligt. Ett läkemedel är ändamålsenligt om det uppvisar effekt för sitt ändamål och vid normal användning inte har skadeverkningar som står i missförhållande till den avsedda effekten, det vill säga att det ska ha dokumenterad effekt och säkerhet för det angivna terapeutiska användningsområdet.

För dessa läkemedel ska företagen även kunna beskriva hur effekten uppnås, vilket är en viktig del i den säkerhetsuppföljning som krävs för att se att ett läkemedel lever upp till kraven på ändamålsenlighet. Homeopatiska preparat är undantagna dessa krav på effekt.

Nuvarande lagstiftning räcker

Det vi menar är att samtliga preparat som används inom svensk sjukvård och kallas läkemedel ska leva upp till kraven för svensk läkemedelslagstiftning. Vår inställning står fast. Ansvarig minister och övriga politiker behöver inte göra någonting. Sverige har redan en bra och patientsäker läkemedelslagstiftning. Homeopatiska läkemedel och vissa antroposofiska kan även fortsatt registreras som sådana men om de ska användas för specifika sjukdomstillstånd eller för injektion så ska de uppfylla samma krav på effekt som för vanliga läkemedel och inte ha några genvägar.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten

"Homeopatiska läkemedel har positiv effekt"
Kritikerna har missförstått den homeopatiska läkekonsten. Det skriver Eva-Marina Szöges, ordförande för Svenska föreningen för vetenskaplig homeopati, i en replik till barnläkaren Mats Reimer och Karin Meyer från Apotekarsocieteten.

Vidarkliniken: "Besked om framtiden brådskar"
Om fem veckor går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd från regeringen för antroposofiska läkemedel ut. Besked om framtiden för klinikens tusentals patienter och 150 anställda brådskar, skriver Anders Kumlander och Ursula Flatters.

Apotekarsocieteten: Det handlar om begreppet läkemedel
Steget är långt från att kalla antroposofiska produkter för läkemedel, skriver Karin Meyer, VD för Apotekarsocieteten, i ett svar till Vidarkliniken. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström borde därför stå upp för att läkemedel ska vara en produkt med påvisad effekt.

"Sverige behöver flera Vidarkliniker"
Sverige behöver flera Vidarkliniker och generösa forskningsanslag. Det skriver Vidarklinikens Ursula Flatters i en replik till Apotekarsocietetens Karin Meyer som anser att antroposofiska preparat inte bör bli en del av svensk läkemedelslagstiftning. 

"Vidarkliniken behandlar patienter med magisk medicin"
Vidarklinikens Ursula Flatters och Anders Kumlander vill gärna mörka vilka slags antroposofiska preparat de anser vara "en omistlig del av vårdkonceptet", skriver barnläkaren Mats Reimer, som menar att Antroposofiska mediciner bygger på magiskt tänkande.

"Förbud av homeopatiska läkemedel fel väg att gå"
Det leder ingenstans att diskutera och ifrågasätta vad olika läkemedel innehåller, skriver Ursula Flatters och Anders Kumlander, båda styrelseledamöter i Vidarkliniken, i ett svar till barnläkaren Mats Reimer. Integrativ medicin är efterfrågad och säker.

Delta i debatten? Kontakt debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00