Spanska bönder hot mot antibiotikaresistensen

ANTIBIOTIKARESISTENS. Användningen av antibiotika i Europas lantbruk har minskat något de senaste åren. Men det är ingen helt entydig utveckling och skillnaderna är stora, både vad gäller hur mycket som används och hur kraftiga former av antibiotika det handlar om.

Oroväckande siffror. Det är en enorm skillnad på hur mycket antibiotika en svensk eller norsk lantbrukare ger sina djur i jämförelse med exempelvis en spansk – där användningen dessutom ökar.
Oroväckande siffror. Det är en enorm skillnad på hur mycket antibiotika en svensk eller norsk lantbrukare ger sina djur i jämförelse med exempelvis en spansk – där användningen dessutom ökar.Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Sveriges lantbrukare hör till föredömena i Europa vad gäller användningen av antibiotika. Användningen är inte bara låg i jämförelse med övriga europeiska länder, den minskar dessutom stadigt och svenska lantbrukare använder

Dokumentation

Minskat sedan 1980-talet

I Sverige såldes totalt 10 468 kilo antibiotika för veterinärmedicinskt bruk år 2015. Försäljningen har minskat med cirka 60 procent sedan 1980-talet, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Behandling via foder eller vatten, till grupper av djur, utgör mindre än en tiondel av försäljningen.

 

Läs rapporten: Sales of veterinary antimicrobial agents in 29 European countries in 2014


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00