SD-ledamöter vill sänka abortgräns

MOTION. Gränsen för fri abort bör sänkas från 18 till 12 veckor, skriver fyra SD-ledamöter i en motion. I en annan motion föreslår två SD-ledamöter att den fria aborträtten endast ska gälla så länge kvinnan inte gör någon fosterdiagnostik.

Johanna Alskog

En abort ska ses som en sista nödlösning och får inte bli ett alternativ till preventivmedel. Det skriver de fyra SD-riksdagsledamöterna Paula Bieler, Cassandra Sundin, Carina Herrstedt och Sara-Lena Bjälkö i en motion till riksdagen där de föreslår att gränsen för fri abort upp till vecka 18 sänks till vecka 12.

Motionärerna hänvisar till att de flesta länder i Europa har vecka 12 som en gräns för fri abort. "Vi anser vecka 12 vara en rimlig gräns för fri abort som Sverige också borde anpassa sig efter." skriver de.

I dag får abort göras även efter vecka 18, men då krävs synnerliga skäl. Dessa skäl, som enligt SD-ledamöterna bör gälla vid prövning efter vecka 12, behöver ses över så att kvinnor som önskar ska ges ett utökat stöd att välja andra alternativ än abort.

Ingen fri aborträtt efter fosterdiagnostik 

I en annan motion föreslår SD-ledamöterna Paula Bieler och Hanna Wigh att den fria aborträtten endast gäller så länge kvinnan inte tagit del av någon information om fostrets kön, hälsotillstånd eller eventuell funktionsnedsättning, det vill säga genom fosterdiagnostik. Detta för att hindra vad ledamöterna kalla "könsselektiva och andra utsorterande aborter". I de fall kvinnan har gjort fosterdiagnostik och vill göra abort ska det finnas möjlighet till prövning hos Socialstyrelsen.

Genom en sänkning av abortgränsen skulle det finnas ett större rättsligt skydd för fostret, där en prövning sker med övervägning mellan kvinnans och fostrets intressen.

ur motionen

I en enskild motion föreslår Paula Bieler att abort inte ska vara en obligatorisk uppgift för barnmorskor, utan ändras till att bli en frivillig specialistkompetens. "Jag menar att det är en orimlig hållning att kräva av den som vill rädda och välkomna liv att också förväntas vara delaktig i avslutandet av liv." skriver hon i motionen.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00