Politisk oenighet kring abortregister

PATIENTREGISTER. Socialstyrelsen vill att det ska bli möjligt att upprätta ett abortregister, för att få en bättre medicinsk uppföljning. Riksdagspartiernas hållning i den kontroversiella frågan spretar åt alla håll.

Johanna Alskog

I början av sommaren skickade Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm en begäran om att regeringen ska ta stryka undantagen för aborter i förordningen om patientregister hos Socialstyrelsen. Det är en politiskt kontroversiell fråga och kanske ville Lars-Erik Holm passa på att rensa skrivbordet åt sin efterträdare Olivia Wigzell, som tog över som generaldirektör den 1 oktober i år.

Motiveringen från Socialstyrelsen är att den vård som ges i samband med aborter inte kan kvalitetssäkras på nationell nivå på grund av begränsningarna kring patientregistret, skriver myndigheten i sin hemställan.

I dag får personuppgifter som personnummer, bosättningsort och folkbokföringsort inte anges i patientregistret i samband med abort.

Brett stöd från många håll

Förslaget har fått brett stöd från landsting och andra instanser i den remissrunda som socialdepartementet just har genomfört, då det finns en enighet om att den medicinska uppföljningen kring aborter blir lidande på grund av undantagen. Riksdagspartierna däremot drar åt olika håll i frågan, en fråga som regeringen kan avgöra på egen hand eftersom det rör sig om en ändring av en förordning, inte i en lag.

Förslaget om att ta bort undantagen har varit aktuellt tidigare, framför allt i samband med den så kallade Milton-rapporten år 2009 som förslog att ett abortregister skulle göras möjligt.

Förslaget fick då gehör från dåvarande socialministern, Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Däremot sade de tre allianskollegorna blankt nej.

KD anser fortfarande att ett abortregister vore bra för att upprätthålla patientsäkerheten, enligt KD:s socialpolitiska talesperson Emma Henriksson som hänvisar till att partiet delar den bedömning som professionen gör i frågan.

FP har svängt

Centerpartiet är fortfarande avogt inställt till en sådan ändring. Folkpartiets Barbro Westerholm, ledamot i socialutskottet, däremot stödjer nu förslaget, enligt ett mejl till Altinget. Moderaternas vårdpolitiska talesperson Cecilia Widegren vill se ett register, men inte med personnummer, så som det förslag som Milton-utredningen förespråkade.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har sedan tidigare varit för att undantagen för aborter ska tas bort ur förordningen. Miljöpartiet har inte än någon uttalad hållning, enligt partiets ledamot i Statens medicinsk-etiska råd Anders Åkesson, regionråd i Skåne. Altinget har inte kunnat nå Jan Lindholm, MP-ledamot i socialutskottet.

Från regeringens sida finns ingen uttalad hållning, vare sig för eller emot, än så länge, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) pressekreterare Helena Paues. Socialdepartementet har dock valt att skicka ut Socialstyrelsens hemställan på remiss och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har i ett uttalande (DN i februari) sagt att han tycker att frågan är viktig och att den behöver bli ordentligt genomlyst.

Stöd från S-kvinnorna

Från Socialdemokraternas kvinnoförbund kan han dock räkna med stöd, om regeringen väljer att följa Socialstyrelsens önskemål. S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson säger att förbundet stödjer tanken om ett register, men att frågan om sekretess är oerhört viktig.

– Det finns mycket aggressiva abortmotståndare. Därför vill vi tydliggöra frågan om sekretessen, säger hon till Altinget.

Socialstyrelsen skriver i sin hemställan till regeringen att patientregistret endast är tillgängligt för ett begränsat antal medarbetare på Socialstyrelsen och omfattas av så kallad absolut sekretess, den starkaste formen av sekretess. 

Dokumentation

Milton-rapporten

År 2007 tillsattes en arbetsgrupp som skulle ta fram på förslag hur arbetet med att förebygga oönskade graviditeter kunde förbättras, gruppen leddes av Anders Milton som sommaren 2009 presenterade sin slutrapport. Ett av förslagen var att upprätta ett abortregister.

Bättre förutsättningar för det förebyggande arbetet – idépromemoria från Socialdepartementets arbetsgrupp för förebyggande av oönskade graviditeter



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00